Steeds meer een omstreden delicatesse

This photo taken on January 2, 2013 shows shark fins drying in the sun covering the roof of a factory building in Hong Kong. Hong Kong conservationists expressed outrage on January 3 after images of a factory rooftop covered in thousands of freshly sliced shark fins emerged, as they called for curbs on the "barbaric" trade. AFP PHOTO / Antony DICKSON AFP

Verse haaienvinnen liggen te drogen in de zon op het dak van een fabriek in Hongkong. In Hongkong en China is enorme ophef over dit beeld ontstaan nadat bekend werd dat nog steeds duizenden haaien het slachtoffer zijn van een extreme dood.

Haaienvinnen worden afgehakt en na het afhakken van de vinnen worden de nog levende haaien terug in de zee gegooid. Door het afhakken van de vinnen kunnen ze niet meer zwemmen.

Haaienvinnen blijven een omstreden Chinese delicatesse. De vinnen worden vooral gebruikt voor het maken van soep. Driekwart van de wereldwijde haaienvinnenvangst wordt geïmporteerd door Hongkong. Maar de afkeer groeit. Door een felle campagne voor dierenrechten in China zeggen Chinezen steeds vaker ‘nee’ tegen een kom haaienvinnensoep.