Snelrecht: baas van OM toch tevreden

Herman Bolhaar, de voorzitter van het College van procureurs-generaal, is tevreden over het lik-op-stukbeleid dat het Openbaar Ministerie toepast voor delicten die zijn begaan tijdens de viering van Oud en Nieuw. Dat zegt hij in een gesprek met deze krant.

Bolhaar vindt de kritiek van onder meer politiebond ACP op het supersnelrecht niet terecht. „Die vijftien supersnelrechtzaken zijn slechts een deel van ons beleid. Ongeveer honderd zaken zijn direct door het OM zelf afgedaan met bijvoorbeeld een taakstraf of een geldboete. En 86 gevallen gaan naar een van de speciale snelrechtzittingen in het kader van de jaarwisseling. Ik vind dat voorlopig een goede score.”

De rechtbank in Den Haag legde woensdag in drie zaken lagere straffen op dan geëist. De rechter had alleen werkstraffen en in één geval een dag cel gegeven, omdat hij het niet nodig vond de straffen te verhogen omdat het oudejaarsnacht was. Het OM in Den Haag gaat in hoger beroep tegen deze uitspraken.

De Haagse rechtbank behandelde gisteren opnieuw jaarwisselingzaken. Een 23-jarige man die een fles naar een beveiliger gooide, kreeg drie weken celstraf, conform de eis. Een 22-jarige man die een agent beet kreeg zes weken cel terwijl acht weken was geëist en een 33-jarige Brit kreeg twee dagen cel voor een vechtpartij in een café. Tegen hem was een gevangenisstraf van vier dagen geëist.

De rechtbank in Rotterdam ging gisteren wel mee in de hogere strafeisen. Een 28-jarige man die bij een vuurwerkshow beveiligers met een mes bedreigde en agenten beledigde kreeg conform de eis tien weken cel. Een andere man moet zes weken de cel in wegens vernieling.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde gisteren twee mannen conform de eis tot celstraffen van vijf en tien dagen. Een man kreeg een werkstraf van dertig uur, wat lager dan was geëist.

Snelrecht: pagina 9

    • Bart Funnekotter