Rebelse koningin Victoria in frisse Britse kostuumfilm

The Young Victoria (Jean-Marc Vallée, 2009) BBC 2, 21.50 – 23.30 uur

Het op fraaie locaties gefilmde The Young Victoria speelt zich af tussen 1837 en 1840, het jaar dat Victoria’s eerste kind wordt geboren. De behoorlijk frisse kostuumfilm portretteert Victoria (Emily Blunt) als een rebel, een feministe in de dop. Ze is een jonge vrouw met een sterke eigen wil die alle machtsspelletjes van haar moeder en diens ambitieuze adviseur Conroy glorieus weerstaat. Als Victoria achttien wordt, maakt zij aanspraak op de troon van Engeland.

Na het begin, waarin donkere, claustrofobische interieurscènes haar zeer beschermde opvoeding in Kensington Palace illustreren, wordt de film letterlijk lichter en de kaders minder benauwd. The Young Victoria wordt dan een romantische film die de ontluikende liefde laat zien tussen Victoria en de man die ze in 1840 trouwt, prins Albert (Rupert Friend) – neef van de Belgische koning Leopold. De Nederlandse acteur Michiel Huisman speelt Alberts broer Ernest.

Eerst vindt Victoria Albert niet zo interessant, maar hij blijkt meer te zijn dan de stroman van Leopold. De film gaat uiteindelijk vooral over het vinden van je eigen identiteit: Victoria ontdoet zich van de fnuikende invloed van iedereen om haar heen, en Albert durft aan Victoria toe te geven dat hij Schubert verkiest boven de Weense walsen waar zij zo van houdt. Die durf wordt beloond.

    • André Waardenburg