'Raborenner bevestigt gebruik doping bij wielerteam'

Opnieuw heeft een oud-renner een boekje opengedaan over dopinggebruik bij de voormalige Raboploeg. Volgens de coureur bezaten renners een centrifuge die bloedwaarden kon meten. De NOS beroept zich op een anonieme bron.

De oud-renner noemt Peter Luttenberger indirect een dopingzondaar. De Oostenrijkse klimspecialist, die in 1997 en 1998 voor Rabobank reed, kon na een paar topjaren bij het Italiaanse Carrera de hooggespannen verwachtingen in Nederlandse dienst niet kon waarmaken.

„Ik sliep bij Luttenberger op de kamer. Hij trok zich op een bepaald moment terug in de badkamer. Ik moest plassen en ben de badkamer binnengegaan. Zat hij daar met een centrifuge zijn bloed te checken”, zegt de oud-renner.

De anonieme NOS-bron zegt zich verder een gesprek tussen Michael Boogerd en de ploegleiding van Rabobank te herinneren. „We zaten in het vliegtuig naar Spanje voor het eerste trainingskamp van het jaar. Boogerd was in paniek omdat zijn hematocrietwaarde slechts 37 was.”

De maximale toegestane waarde voor renners was 50 bij de gezondheidscontroles van de internationale wielrenunie (UCI) in de bewuste jaren negentig. Wondermiddel epo, dat de zuurstofopname vergroot en daarmee de prestatie bevordert, kon in de vorige eeuw nog niet worden opgespoord. Een hoge hematocrietwaarde was toen een indicatie, geen direct bewijs van epogebruik.

Boogerd zou zich volgens zijn oud-collega ernstige zorgen hebben gemaakt over zijn koersprestaties, maar de Belgische ploegarts Geert Leinders en de Nederlandse teammanager Theo de Rooij stelden hem gerust. Volgens de oud-renner werd zowel tijdens trainingen als wedstrijden openlijk over doping gesproken bij de Raboploeg.

Zelf is hij naar eigen zeggen niet gezwicht voor epo of andere wondermiddelen. „Leinders vertelde me dat ik in twee jaar naturel naar een hoog niveau werd gebracht. Daarna zouden we ‘pieken’. Ik dacht dat ik het op talent zou redden, dat bleek een misvatting.”

Deze krant bracht recentelijk het nieuws dat Leinders een centrale rol speelde bij het dopinggebruik bij Rabobank. De Amerikaan Levi Leipheimer heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die deze krant heeft ingezien. Leinders ontkende desgevraagd zich ooit met doping te hebben ingelaten.