Puddinkjes schuiven

Game

Pudding Monsters

Van: Zeptolab

Voor: iOS, Android****

Het Russische Zeptolab had een terechte hit met de verfrissende puzzelgame Cut the Rope. Daarin moest je een snoepje in de mond van een monstertje laten landen met diverse hulpmiddelen én de zwaartekracht.

Invloedrijk waren de drie bonussterren die je in ieder level kon pakken, waardoor je na het uitspelen nog een extra uitdaging had. Sindsdien worden er bijna geen puzzelgames meer gemaakt waarin je géén optionele sterren verzamelt.

Twee jaar na dato heeft Zeptolab iets nieuws gemaakt. Pudding Monsters is weer keurig afgewerkt, al is het spelprincipe minder verrassend: er zijn meer puzzelgames waarin je blokjes over het scherm schuift. Binnen dat subgenre zijn de Russen wel op een unieke mix van spelregels gestuit: je moet alle puddingblobs laten samensmelten, zonder beperking van het aantal zetten dat je kunt doen. Als je ze maar niet uit beeld schuift.

Bovendien is er weer veel lol te beleven met de extra elementjes die gaandeweg worden geïntroduceerd, zoals de groene blobs, die een kleefspoor achterlaten, de radiografische blobs, die allemaal dezelfde kant op schuiven, en de ‘reproductiehuisjes’ waarin je blobs vermenigvuldigen.

Tot slot vernieuwt het spel op sterrengebied. Omdat je de welbekende bonussterren verdient door de blobs te laten eindigen op speciale tegels, is het soms net zo’n uitdaging om twee, één of zelfs nul sterren te halen. Pas als je alle mogelijke oplossingen hebt gehad, krijg je een kroontje. Dat komt goed uit, want deze 1.0-versie heeft een beperkt aantal levels, die in sommige gevallen dus op vier manieren uitgespeeld kunnen worden.

    • Niels `t Hooft