‘Plaspauze deed me de das om’

Gerrit-Jan Pleijter. Foto Sake Elzinga

Gerrit-Jan Pleijter (73)

Hij had geen last van de kou, kwam redelijk fit over de finish. Veehouder Gerrit-Jan Pleijter uit Oldebroek was 23 en „had die winter veel tochten gereden. En ik had een sneeuwbril. Toen ik over de finish kwam, was ik nog redelijk fit. Anderen waren total loss en moesten op een veldbed bijkomen.” Hij viel niet en onderweg maakte hij maar één plasstop. „Het groepje waarin ik schaatste, wachtte niet op me. Die plaspauze heeft me de das omgedaan.” Hij kwam drie minuten te laat voor een Elfstedenkruisje. „Een enorme teleurstelling. Na afloop zijn we in Leeuwarden nog met een groepje naar de Elfstedenvoorzitter gegaan. We wilden óók een kruisje, omdat we de tocht hadden uitgereden. Ik vond hem maar een zure man. Hij zei: wat zeuren jullie nou, regels zijn regels. Achteraf snap ik dat wel. Maar toen niet.” Pleijter reed in zijn leven alleen die Elfstedentocht. „Later had ik het druk met mijn bedrijf en ik kreeg een hernia. Maar ik vind het ontroerend dat er 50 jaar na dato nog aandacht is voor mensen zoals ik.”