Pakistaans meisje Malala is uit het ziekenhuis ontslagen

Malala Yousafzai neemt afscheid terwijl ze het ziekenhuis in Birmingham verlaat. Foto AP / Queen Elizabeth Hospital Birmingham

Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat vorig jaar oktober door Talibaan-strijders in haar hoofd werd geschoten, is uit het Queen Elizabeth ziekenhuis in Birmingham ontslagen. Het ziekenhuis heeft dat volgens het Franse persbureau AFP vandaag verklaard.

De 14-jarige Malala Yousufzai werd op 9 oktober in de Swatvallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibaanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze “westers gedachtegoed” uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Talibaan.

Sinds half oktober werd ze behandeld in Birmingham voor gespecialiseerde medische hulp. Het 15-jarige meisje gaat revalideren in de tijdelijke woning van haar familie in Groot-Brittannië. Haar dokters zeggen dat het goed voor haar is om thuis met haar familie te zijn. Over enkele weken wordt ze door plastische chirurgen nog geopereerd voor een reconstructie van haar schedel.

Gisteren werd bekend dat de familie voorlopig in het land blijft. De Pakistaanse regering heeft Malala’s vader een baan in Birmingham gegeven.

De Talibaan hebben gezworen opnieuw achter Malala aan te gaan en niet te zullen rusten voor het meisje dood is. Internationaal was er grote verontwaardiging over de aanslag op Malala. Zo riepen de VN 10 november uit tot ‘Dag van Malala’. Obama veroordeelde de aanslag op het meisje als barbaars.

    • Anouk van Kampen