Nieuwe spelcomputers? Laat nog maar even liggen

Een ding is zeker. Dit jaar komen er nieuwe spelcomputers op de markt. Maar ik zou ze niet kopen. Nu nog niet.

Nintendo’s WiiU gaf een paar weken terug het startschot voor de achtste generatie spelcomputers. De opvolgers van de Xbox 360 en de Playstation 3 zullen eind dit jaar volgen.

Analisten en aandeelhouders van speluitgevers kunnen niet wachten op nieuwe innovaties. Want één wet in de spelcomputereconomie is dat gamers fors investeren aan het begin van een nieuwe cyclus. Duizend gulden, zeshonderd euro, want van de early adopters wordt van oudsher verwacht dat ze diep in de buidel tasten voor nieuwe spelcomputers, controllers en games. Die laatste kunnen straks wel 80 euro gaan kosten.

Da’s veel geld. Van die dure games zijn er aan het begin van een nieuwe cyclus nog maar weinig. En nieuwe gameapparaten gaan snel stuk, zo leert de ervaring. Mijn tip: koop een ‘oudje’ van de huidige generatie.

Ga maar na. Van zowel de Xbox als de Playstation zijn er kleinere, betere versies beschikbaar die minder snel stuk gaan en minder energie slurpen.

En dan de games. Op dit moment is het aanbod fenomenaal. Ontwikkelaars weten elk beetje rekenkracht uit de apparaten te persen en inhoudelijk is er de laatste jaren flink geëxperimenteerd. Van het epische Grand Theft Auto IV tot het intelligente BioShock en van de steeds maar beter wordende FIFA-serie tot de verbluffende graphics van de Uncharted- trilogie. Of wat te denken van de Guitar Hero- en Rock Band-reeksen om donkere winteravonden mee op te vrolijken.

En heb je een krap budget maar wil je toch een berg klassiekers aanschaffen, dan is er genoeg aanbod op de online marktplaatsen. Games worden er in bulk tweedehands aangeboden en de oplettende gamer kan voor een schijntje een indrukwekkende bibliotheek aanleggen.

Voor een relatief overzichtelijk bedrag kun je nog gerust twee jaar vooruit. En dan, zo rond januari 2015 als de prijzen voor de volgende Playstation en Xbox gaan dalen, zou ik eens na gaan denken over de volgende stap.

    • David Nieborg