Nieuwe Japanse premier Abe reikt Zuid-Korea de hand

De nieuwe Japanse regering van premier Shinzo Abe heeft vanmorgen een gezant naar Zuid-Korea gestuurd in een poging de gespannen betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Een vooraanstaande Japanse parlementariër, Fukushiro Nukaga, overhandigde een brief van Abe aan Park Geun-hye, die vorige maand de Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen won. Abe noemt Zuid-Korea daarin de belangrijkste buurstaat van Japan.

Park gaf na afloop van haar gesprek met Nukaga aan dat ze ook voor het aanhalen van de betrekkingen tussen beide landen is.

De relatie kwam vorig jaar onder druk te staan na een bezoek van president Lee Myung-bak aan het betwiste eilandje Dokdo, door Japan Takeshima genoemd. Japan reageerde hierop geprikkeld, waarna ook van Zuid-Korea meer stekelige opmerkingen volgden aan het adres van Japan, door veel Zuid-Koreanen nog geassocieerd met de harde onderdrukking ten tijde van de Japanse heerschappij in hun land in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Analisten verwachten geen onmiddellijke concrete vooruitgang in de betrekkingen, ook al omdat Park pas volgende maand formeel aantreedt. Anders dan tussen Japan en China, waar een vergelijkbaar territoriaal conflict tot aanzienlijke economische schade heeft geleid, is de handel tussen Japan en Zuid-Korea niet merkbaar aangetast. (BBC)