‘Omstreden neuroloog nog steeds aan het werk in Duitsland’

Het Twentse ziekenhuis waar de neuroloog jarenlang werkte. Foto ANP / Vincent Jannink
Het Twentse ziekenhuis waar de neuroloog jarenlang werkte. Foto ANP / Vincent Jannink Het Twentse ziekenhuis waar de neuroloog jarenlang werkte. Foto ANP / Vincent Jannink

De omstreden oud-neuroloog Ernst J.S. werkt nog steeds. Hij houdt praktijk als neuroloog in de Klinik am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn, dichtbij Stuttgart. Dat meldt RTV Oost.

Het secretariaat van de vakgroep neurologie heeft tot twee keer toe bevestigd dat in het ziekenhuis een oudere Nederlandse neuroloog met de naam Ernst J.S. werkt. Door medewerkers van het ziekenhuis is de specialist aan het einde van de middag aan de hand van een foto herkend.

In een gesprek met RTV Oost ontkent de oud-neuroloog het, maar door de secretaresse wordt zijn naam vervolgens bevestigd:

Get Microsoft Silverlight

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft een spoeddebat aangevraagd over Ernst J.S. Ze wil dat het ministerie van Volksgezondheid samen met de Duitse autoriteiten ingrijpt.

Twitter avatar BruinsSlotCDA Hanke Bruins Slot @Teletekst Net debat aangevraagd over neuroloog Jansen Steur in buitenland werkzaam. MinVWS moet ingrijpen! Afschuwelijk.

Ook PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester is geschokt:

Twitter avatar LeaBouwmeester Lea Bouwmeester Neuroloog #janssensteur werkt door? Bizar! Heeft Duits ziekenhuis vooraf geen referenties nagetrokken? Toont tevens noodzaak EU aanpak aan!

Strafzaak tegen de neuroloog

Tegen de 67-jarige ex-neuroloog loopt een strafzaak omdat hij onder andere opzettelijk jarenlang verkeerde diagnoses zou hebben gesteld bij patiënten. Ook zou hij bij dertien patiënten in het Medisch Spectrum Twente (MST) onnodig neurochirurgische operaties, hersenbiopsies en illegale autopsies verricht hebben.

De raadsman van de ex-neuroloog liet onlangs tijdens de start van het strafproces weten dat hij leeft als een kluizenaar en depressief is. Maar de neuroloog wil niet meewerken aan een psychologisch onderzoek en was ook niet aanwezig bij de zitting.

ex-neuroloog kan in principe in buitenland overal werken

Volgens NRC-redacteur Annette Toonen is dit nu de vierde keer dat Ernst J.S. wordt opgespoord in het buitenland nadat hij uit Nederland vertrok in 2003:

“Eerder werkte hij in een kliniek in Bad Fredenburg. Daar werd hij in 2009 ontslagen wegens fouten, iets wat hij zelf overigens ontkende. Daarna werkte hij in een kliniek in Bad-Laasphe, waar hij moest vertrekken nadat hij door Nederlandse journalisten werd opgespoord en bekend werd wie hij was. En hij werkte nog in een kliniek in Nienburg.”

Hoewel Ernst J.S. weliswaar in Nederland niet meer mag werken omdat hij uit het BIG-register is geschrapt, is het hem daarmee niet verboden om in andere landen te werken, zegt Toonen:

“Er geen internationaal register waarbij dit soort gegevens worden uitgewisseld. Bovendien is hij niet door de inspectie aangeklaagd waardoor hij uit zijn ambt zou kunnen worden gezet. Hij heeft dus buiten Nederland geen beroepsverbod.”

De Hengelose letselschadespecialist Drost, die namens 105 cliënten een claim bij het ziekenhuis heeft ingediend, vindt dan ook dat Justitie Ernst J.S. in voorlopige hechtenis moet nemen. Maar het Openbaar Ministerie in Rotterdam, die de zaak van de oud-neuroloog behandelt, wil hem niet arresteren vooralsnog. Verzekeraars en het ziekenhuis in Twente hebben tot nu toe al zeker 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan schadevergoeding.