Minister Dijsselbloem: Nederland lijdt verlies op miljardensteun aan banken

De miljardensteun die de Nederlandse overheid in 2008 en 2009 aan Nederlandse banken heeft verleend, heeft vorig jaar tot een verlies van 193 miljoen euro geleid. Dat schrijft minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In een speech op een PvdA-nieuwjaarsreceptie in Nijmegen zei Dijsselbloem woensdag al dat Nederland vorig jaar verlies heeft geleden op de steun aan de financiële sector en dat Nederland de komende jaren geld zal moeten blijven toeleggen op de steun.

In de brief aan de Kamer geeft hij een toelichting op de uitspraken. Dijsselbloem schrijft: „Ik heb gisteren in een nieuwjaarsspeech aangegeven dat de balans voor de Nederlandse Staat van alle steun verleend aan de Nederlandse financiële sector sinds 2008 vanaf 2012 negatief uitslaat.”

De belangrijkste oorzaak is volgens de minister van Financiën „de verslechterde economische omstandigheden”. Daardoor kunnen ABN Amro en ASR, de banken waarin de staat een belang heeft, niet voldoende dividend uitkeren om de rentelasten te compenseren. NRC