'Lik op stuk bij Oud en Nieuw? Ja dus'

Eén rechter ging niet mee in de hoge eisen van het OM voor delicten rond Nieuwjaar. Maar het lik-op-stukbeleid is echt wel uitgevoerd, vindt justitie.

foto Johannes van Assem 15-06-2011 den Haag Herman Bolhaar de nieuwe procureur generaal van het OM openbaar ministerie

Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal, is een tevreden man, zegt hij. Zijn Openbaar Ministerie (OM) bracht de afgelopen dagen vijftien zaken voor de rechter die verband hielden met geweld tijdens Oud en Nieuw. In elf van deze supersnelrechtzaken kwam het tot een veroordeling, bij vier conform de hoge eis van het OM. „Alleen de rechter in Den Haag ging niet mee in de redenering dat geweld tijdens de jaarwisseling strenger bestraft moet worden dan normaal. Tegen dat besluit gaan we in beroep.”

Zeshonderd door de politie gemelde delicten en vijftien zaken: is dat nu het lik-op-stukbeleid dat het OM in de aanloop naar de jaarwisseling aankondigde?

„Die vijftien supersnelrechtzaken zijn slechts een deel van dat beleid. Ongeveer honderd zaken zijn direct door het OM zelf afgedaan met bijvoorbeeld een taakstraf of een geldboete. En 86 gevallen gaan naar een van de speciale snelrechtzittingen in het kader van de jaarwisseling. Ik vind dat voorlopig een goede score. Uw krant zette gisteren in de kop: ‘Lik op stuk bij Oud en Nieuw? Nee dus’. Ik zou zeggen: ja dus.”

Politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft. Volgens de bond leidt het berechten van verdachten binnen drie dagen tot veel te lage straffen.

„Daar ben ik het niet mee eens. We passen alleen supersnelrecht toe als het zorgvuldig kan. Voor zaken die meer voorbereidingstijd nodig hebben, gebruiken we ook meer tijd. Van de vijftien zaken die de afgelopen dagen zijn behandeld, vonden we dat het kon. Het dossier was rond. Er zijn gisteren onvoorwaardelijke celstraffen van onder meer zes en tien weken uitgesproken voor geweld tegen de politie.”

Waarom moet geweld tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw eigenlijk strenger worden bestraft? Een agent die een klap krijgt, heeft daar op elke dag van het jaar toch evenveel last van?

„De viering van Oud en Nieuw is een uniek fenomeen. Er zijn veel mensen op straat, er wordt vuurwerk afgestoken, er wordt flink gedronken. Op deze avond is het daarom van extra belang dat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Daarom is geweld ten opzichte van hen nog minder aanvaardbaar dan het op een reguliere uitgaansavond is.”

Het rechtsgelijkheidsbeginsel is hier dus niet in het geding?

„Nee. Dat schrijft voor dat mensen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Het feit dat het Oud en Nieuw is, maakt het tot een bijzonder geval.”

Is de roep om strengere straffen vanuit de politiek niet een vorm van populisme waartegen het Openbaar Ministerie zich moet verzetten? U maakt toch uw eigen afwegingen?

„Onze beslissing om voor geweld tegen hulpverleners strengere straffen te eisen, heeft niets met politiek te maken. Maar het OM zit niet in een ivoren toren. Als over een delict ernstige maatschappelijk onrust ontstaat, moet dat worden vertaald in de strafeis. Hopelijk gaat daar dan ook een afschrikkende werking vanuit.”

    • Bart Funnekotter