Leger des Heils wil naar Eurovisie Songfestival

Emil Ramsauer is koppig. De 94-jarige bassist won samen met de band ‘Heilsarmee’, Duits voor Leger des Heils, op 15 december de Zwitserse voorselectie voor het Eurovisie Songfestival. Of de zeskoppige band van het evangelische kerkgenootschap komende mei in Zweden daadwerkelijk op het podium zal staan, is echter de vraag. Volgens het reglement van de European Broadcasting Union (EBU), die het Songfestival organiseert, mogen de deelnemers geen politieke boodschap of commerciële doeleinden hebben.

De Heilsarmee mag optreden, maar alleen onder een andere naam en zonder haar traditionele uniform. Dat ziet Emil Ramsauer niet zitten. De band staat achter hem.

„Zwitserland wil de Heilsarmee en niet zomaar een bandje dat het nummer You and Me speelt”, zegt zanger Christoph Jakob (31). Wat als pr-stunt begon, is inmiddels meer dan dat, vindt hij. „We zijn een groep, we horen samen. Als Emil niet gaat, blijft de rest van de Heilsarmee ook thuis.” Midden januari gaat de publieke omroep van Zwitserland met de EBU om tafel. Eind februari wil de EBU een besluit hebben genomen.

    • Steffi Weber