Kortkolom buitenland

Complicaties Chávez na zware longinfectie

Caracas. De Venezolaanse president Hugo Chávez wordt behandeld voor ademhalingsproblemen nadat hij een ernstige longinfectie opliep na een kankeroperatie ruim drie weken geleden in Cuba. De nieuwste details over de gezondheidstoestand van de 58-jarige president werden gisteren door een minister voorgelezen op de Venezolaanse televisie. De kans wordt steeds kleiner dat Chávez volgende week donderdag kan worden geïnaugureerd voor een derde termijn. Er wordt gespeculeerd over een uitstel van de ceremonie of een verplaatsing naar Havana. (AP)

Boehner herkozen als voorzitter Huis in VS

Washington. Ondanks verzet binnen zijn eigen partij is de Republikein John Boehner gisteren herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Twaalf Republikeinen stemden niet voor Boehner, die de laatste weken kritiek kreeg van de rechterflank van zijn partij omdat hij bereid was de belastingen te verhogen in overleg over de begrotingsafgrond. Als belangrijkste Republikein in het Congres blijft Boehner zijn partij vertegenwoordigen in onderhandelingen met het Witte Huis over de overheidsfinanciën. Hij beloofde zijn tweede termijn als voorzitter te gebruiken om de staatschuld van 16 biljoen aan te pakken. (Reuters)

Servisch wordt tweede taal Kroatië

Amsterdam. Kroatië gaat het Servisch introduceren als tweede officiële taal in gemeenten waar Serviërs minstens een derde van de bevolking uitmaken. De stap is omstreden. Veel verzet is er onder meer in de grensstad Vukovar. De stad werd bezet gehouden en deels verwoest door het Joegoslavische leger en Servische strijders tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995). Veteranenorganisaties in Kroatië willen dat de maatregel wordt teruggedraaid. De invoering van het Servisch als officiële taal volgt op de grondwettelijke bescherming van minderheden die werd aangenomen in 2002. (NRC)

Malala ontslagen uit Brits ziekenhuis

Birmingham. Het vijftienjarige Pakistaanse meisje, Malala Yousafzai, dat door Pakistaanse radicale moslims in oktober in het hoofd werd geschoten wegens haar inzet voor meisjesonderwijs, is vanmorgen ontslagen uit het ziekenhuis in Birmingham. Het is de bedoeling dat ze verder op krachten komt in een tijdelijk onderkomen voor haar en haar familie in de omgeving van de Britse stad. Haar vader is, zo werd deze week door de Pakistaanse regering aangekondigd, benoemd tot educatief medewerker van het Britse consulaat in Birmingham. (BBC)

Doden in Irak

Hilla. In Irak zijn gisteren minstens 27 shi’itische moslims omgekomen toen een zelfmoordterrorist een auto tot ontploffing bracht bij een busstation. De shi’ieten waren op de terugweg naar Bagdad na een religieuze bijeenkomst in de heilige stad Kerbala. De aanslag, waarbij ook zestig gewonden vielen, volgt op toenemende sektarische spanningen, een jaar na de terugtrekking van de Amerikanen. (Reuters)