Kortkolom binnenland

Kinderopvang 400 euro duurder

Amsterdam. Ouders hebben in 2011 gemiddeld tweeduizend euro zelf betaald aan de kinderopvang. Dat is een stijging van vierhonderd euro in een jaar tijd. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS. Het merendeel van de kosten van kinderopvang, 73 procent, wordt nog altijd door de overheid en werkgevers betaald. Ruim een half miljoen huishoudens kregen in 2011 een kinderopvangtoeslag. In totaal bedroegen de kosten voor kinderopvang 3,9 miljard euro. In 2007 was dat nog 2,3 miljard euro. (Novum)

Tbs’er ontsnapt tijdens verlof

Amsterdam. Een tbs’er is donderdag tijdens begeleid verlof ontsnapt. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. De man is nog niet teruggevonden. De tbs’er zat vast in inrichting De Kijvelanden in Poortugaal, ten zuiden van Rotterdam. Hij ontsnapte aan het einde van de dag. Het ministerie kan niets zeggen over de identiteit van de man en waarvoor hij veroordeeld is. Ook over de mate waarin hij een gevaar vormt, wil het ministerie niets kwijt. (Novum)

‘Treinbrand ontstond door kortsluiting’

Amsterdam. De brand woensdag in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting. Dat zeggen ingewijden bij NS en Prorail vrijdag in dagblad De Telegraaf. Een woordvoerder van NS wil niet reageren omdat het officiële onderzoek nog niet is afgerond. In eerste instantie werd gedacht dat het vuur was ontstaan door brandstichting of het afsteken van vuurwerk. Drie passagiers, van 22 en 23 jaar, werden na de brand aangehouden en een dag later vrijgelaten. Volgens de politie worden ze niet langer verdacht. (Novum)

Motoragent schiet op vluchtende dief

Amsterdam. Een motoragent heeft vrijdagochtend op de A32 schoten gelost toen een dief hem van zijn motor had gereden. De verdachte is daarna ontkomen, meldt de politie. De man wordt verdacht van diverse diefstallen. Toen de politie hem in het vizier kreeg bij het Friese Oosterwolde, werd de achtervolging ingezet. Bij het dorp Oldeholtpade koos de dief de oprit naar de A32. Om de motoragent kwijt te raken, zette hij zijn auto in zijn achteruit waarna hij op de agent inreed. Hij miste hem, maar de agent kwam wel ten val. De agent greep daarna zijn dienstwapen en schoot tweemaal. (Novum)

Politie zoekt beelden van ongeluk Raard

Amsterdam. De politie zoekt voor het onderzoek naar het ongeluk in Raard tijdens Oudejaarsnacht zo veel mogelijk beeldmateriaal. Getuigen die foto’s of filmpjes tijdens of direct na het ongeval hebben gemaakt, kunnen die uploaden via de website van de politie. Bij het ongeluk in de Friese plaats raakten zeventien mensen gewond toen een 42-jarige vrouw uit Dokkum op een groep van zo’n veertig mensen bij een vreugdevuur inreed. Dinsdagavond bezweek een 59-jarige man uit Raard aan zijn verwondingen. (Novum)