Jeugdgezelschap Maas wil gebouw O.T.

Het nieuwe Rotterdamse jeugdgezelschap Maas wil zich vestigen in het O.T. Theater, het theaterpand van het Onafhankelijk Toneel, dat zichzelf recentelijk heeft opgeheven wegens de bezuinigingen op de cultuursubsidies. Het pand komt komende herfst vrij, als de archieven van O.T. zijn overgedragen aan het gemeentearchief en besloten is wat er met de rest van de inboedel gaat gebeuren.

„Het is te vroeg om te zeggen dat de verhuizing doorgaat”, zegt Bernadette Stokvis, die nu nog zakelijk directeur van Korzo Theater in Den Haag is, maar per 1 februari in dezelfde functie begint bij Maas. „We zijn nog in gesprek met de gemeente en met O.T.”

Het theaterpand, waar O.T. sinds 2004 in was gevestigd, is eigendom van de gemeente Rotterdam, maar de spullen die erin staan zijn voor een deel eigendom van O.T. Het pand is destijds speciaal gebouwd als huisvesting voor O.T. en mede ontworpen door Gerrit Timmers, artistiek leider van O.T. De laatste reageert met gemengde gevoelens op de plannen van Maas. „Aan de ene kant is het wrang dat wij onszelf hebben moeten opheffen en dat er een ander gezelschap in ons pand komt. Aan de andere kant zou het jammer zijn als het leeg bleef staan.”

Maas is een fusie van drie jeugdgezelschappen: Max, Meekers en Siberia. De organisatie, die zich richt op de productie van theater en dans voor een jong publiek, zetelt vooralsnog in theater De Gouvernestraat, waar voorheen jarenlang filmtheater Lantaren/Venster zat, maar wil graag verhuizen. Volgens Bernadette Stokvis moet er aan dat pand veel opgeknapt worden. „Het pand van O.T. verkeert in goede staat. Dat zou een prachtige plek zijn om samen een nieuwe start te maken.”

Welke bestemming het pand De Gouvernestraat zou krijgen, is niet bekend. De drie gefuseerde gezelschappen trekken sinds 1 januari samen op onder de naam Maas, maar de stukken die het komende half jaar geprogrammeerd worden, zijn nog hernemingen van de drie afzonderlijke gezelschappen. In september staat de eerste gezamenlijke voorstelling gepland: City of Dreams. Maas hoopt dat die première in het O.T. Theater kan plaatsvinden.