'Ik zit er nog mee'

04-12-2012, Wirdum, Nederland NRC Handelsblad Doet Vollema schaatste de Elfstedentocht van 1963 maar werd vroegtijdig van het ijs gestuurd. Foto: Laurens Aaij

Doet Vollema-Kooistra (75)

Elfstedenrijdster Doet Vollema-Kooistra baalt na al die jaren nog stevig dat ze in 1963 op tweederde van de route bij het dorpje Wier van het ijs werd gehaald. Ze was 25, een getrainde en sterke schaatsenrijdster. „Ik had nog een zee van tijd en was nog fit. Had het traject bij wijze van spreken kunnen lopen.” Ze was een van de 160 vrouwen die aan de tocht begonnen. Had ze hem uitgereden, dan was ze de enige vrouw geweest die dat was gelukt. Haar zakken had ze volgestopt met rozijnen en suikerklontjes. „Het was wel werkijs, maar je bleef in beweging.” In Wier stonden er twee agenten voor haar neus. „Die zeiden ‘Ho’. We moesten van het ijs, want het was niet langer vertrouwd. Vreselijk vond ik het. Ik voelde me nog heel sterk. Al die jaren heb ik gedacht: er had meer in gezeten.” Ze heeft drie Elfstedenkruisjes, van de tochten van 1956, 1985 en 1986. „Maar al die kruisjes kunnen die ene van 1963 niet goedmaken. Ik blijf zitten met het gevoel: ik heb het laten liggen.”