Huis stemt in met steunpakket voor wederopbouw na storm Sandy

Een inwoner van Staten Island wiens huis is vernield als gevolg van storm Sandy. Foto AFP / Mario Tama Een inwoner van Staten Island wiens huis is vernield als gevolg van storm Sandy. Foto AFP / Mario Tama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vanmiddag met een grote meerderheid ingestemd met hulpgelden voor de mensen die in oktober werden getroffen door orkaan Sandy. Dat meldt AP. Het betreft een hulppakket van bijna tien miljard dollar.

Van de afgevaardigden stemden er vanmiddag 354 voor het voorstel en 67 tegen. De tegenstemmers zijn allemaal Republikeinen. Het hulppakket moet huizenbezitters en ondernemers in New York, New Jersey en Connecticut, die als gevolg van de storm hun huis of winkel verloren, financieel tegemoet komen. De huidige pot met hulpgelden waar het federale bureau voor rampenbestrijding FEMA over beschikt, is binnenkort uitgeput namelijk.

Woensdag had John Boehner, de net herkozen voorzitter in het Huis, nog geweigerd het wetsvoorstel in stemming te brengen.

Compliment voor Bush met terugwerkende kracht

De voorzitter kreeg deze week om die reden felle kritiek over zich heen, ook van leden van zijn eigen partij. Vooral Republikeinen uit New York en New Jersey, de staten die het hardst werden getroffen door Sandy, hadden geen goed woord voor Boehners beslissing over. De Republikein Peter King uit New York noemde de beslissing ‘absoluut onvergeeflijk en absoluut onverdedigbaar’.

Oud-president Bush heeft veel verwijten gehad over zijn aanpak van orkaan Katrina in 2005 destijds, maar kreeg nu zelfs een compliment van Bill Pascrell, een afgevaardigde van de Democraten voor New Jersey, in zijn kritiek op Boehner:

“Het duurde maar tien dagen voordat Bush 60 miljard dollar aan hulpgelden vrijmaakte. Hoe durf je nu naar het Huis te komen en mensen te laten denken dat het wel goed komt.”

Het Huis boog zich vandaag over omgerekend 6,9 miljard euro aan hulpgelden. Voor 15 januari staat nog een stemming gepland voor nog eens minimaal 21 miljard euro om de slachtoffers van Sandy te helpen.

    • Anouk Eigenraam