Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

HP sluit opsplitsing niet langer categorisch uit

Hewlett-Packard (HP) heeft eindelijk wat realiteitszin getoond. De technologiefirma – met een bedrijfswaarde van 29 miljard dollar – die ondanks haar prominente plek in de geschiedenis van Silicon Valley wordt geplaagd door bestuursproblemen, heeft tot nu toe altijd volgehouden dat een opsplitsing van het bedrijf een vergissing zou zijn.

Maar in het jongste jaarverslag zegt HP dat er bedrijfsonderdelen kunnen worden verkocht of ondergebracht in joint-ventures. Het moet nu voor het bestuur niet al te moeilijk meer zijn een algehele opsplitsing te overwegen. De aandelen worden immers ver beneden de waarde van de som der bedrijfsonderdelen verhandeld.

Nu de aandeelhouders ontevreden zijn en activistische beleggers als aasgieren om het bedrijf heen cirkelen, hebben beleggers de gedachte van het afstoten van bedrijfsonderdelen op een warm welkom onthaald en de beurskoers met 5 procent laten stijgen naar ongeveer 15 dollar per aandeel.

Maar volgens een recente Breakingviews-calculator zouden de aandelen van Hewlett-P ackard meer dan 25 dollar per stuk waard kunnen zijn als alle divisies – zoals die voor printers, servers en opslag, software en dergelijke – zouden worden gewaardeerd op hetzelfde niveau als dat van vergelijkbare, zelfstandige concurrenten.

In het jaarverslag waarschuwt HP dat iedere prijs die het concern voor de bezittingen zou kunnen bedingen een teleurstelling zou kunnen opleveren, dat toezichthouders bepaalde anderszins enthousiaste kopers zouden kunnen weren, en dat de winstmarges zouden kunnen dalen omdat een kleiner HP over minder onderhandelingsmacht zou beschikken tegenover de leveranciers.

Deze voorbehouden zijn beslist geldig, maar leggen weinig gewicht in de schaal als je ze afzet tegen de waarde die potentieel kan worden gecreëerd.

Nu het bestuur schijnbaar een nieuwe strategische flexibiliteit tentoon spreidt, zou het slechts een kwestie van tijd moeten zijn voordat de woorden over een mogelijke opsplitsing worden omgezet in daden.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.