Het aftellen is begonnen - nog 99 dagen tot het Rijksmuseum opent

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en Hendrikje Crebolder, hoofd development, tijdens de onthulling van de klok op de gevel van het Rijksmuseum. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien
Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en Hendrikje Crebolder, hoofd development, tijdens de onthulling van de klok op de gevel van het Rijksmuseum. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en Hendrikje Crebolder, hoofd development, tijdens de onthulling van de klok op de gevel van het Rijksmuseum. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Het aftellen tot de opening van het Rijksmuseum in Amsterdam is vanmorgen officieel begonnen. Op de gevel van het museum is een digitale klok geplaatst die de 99 nachten tot de opening aftelt. De klok is te zien vanaf de kant van het Museumplein.

Het uurwerk is ontworpen door Maarten Baas en telt de nachten, uren en minuten af tot het museum op 13 april de deuren weer opent na een jarenlange verbouwing. Vanaf 14 april is het publiek dan weer welkom. Het Rijks zal vanaf dat moment 365 dagen per jaar geopend zijn en is daarmee naar eigen zeggen het eerste nationale museum ter wereld dat elke dag open zal zijn.

Met de heropening komt een einde aan een verbouwing die tien jaar heeft geduurd. Het museum ging in 2003 dicht en zou in 2008 weer open gaan, maar door slechte planning, mismanagement en pech liepen de werkzaamheden nogal uit. Net als de kosten overigens, die liepen op naar 375 miljoen euro. De werkzaamheden werden afgelopen zomer dan eindelijk officieel afgesloten, met de symbolische overhandiging van de sleutel van het museum aan directeur Wim Pijbes.

Het is te hopen voor het Rijksmuseum dat de bezoekersaantallen flink zullen toenemen. Bij het onlangs geopende Stedelijk trok in de eerste maand meteen 95.000 bezoekers.

Inrichting museum

Tijdens de renovatie zijn veel van de oorspronkelijke wandschilderingen, plafonddecoraties, glas-in-loodramen en de terrazzo vloermozaïeken gerestaureerd. Het atrium dat volgebouwd was met verdiepingen, is weer opengebroken, zodat het daglicht naar binnen kan stromen.

Gang in het Rijksmuseum met glas-in-loodramen. Foto ANP / Olaf Kraak

Gang in het Rijksmuseum met glas-in-loodramen. Foto ANP / Olaf KraakGang in het Rijksmuseum met glas-in-loodramen. Foto ANP / Olaf Kraak

De inrichting in het vernieuwde museum wordt chronologisch, per etage stap je een andere eeuw binnen. Alle stukken uit de collectie komen op een andere plek dan in het verleden, op één na: de Nachtwacht komt terug op zijn vaste stek aan het eind van de eregalerij.

Bekijk hier een eerder gepubliceerde fotoserie over de renovatie van het museum: