Google-topman bezoekt dit jaar Noord-Korea

De topman van Google bezoekt zeer binnenkort Noord-Korea. Maar het is niet waarschijnlijk dat hij daar voor grootschalige zakelijke initiatieven heengaat.

Seoul. De topman van Google, Eric Schmidt, bezoekt dit jaar een van de landen met de meeste beperkingen ter wereld op het gebruik van internet, Noord-Korea. Het gaat volgens diverse bronnen om een particuliere reis, die deel uitmaakt van een humanitaire missie onder leiding van de voormalige Amerikaanse gezant bij de VN, Bill Richardson. Deze heeft Noord-Korea al vaker bezocht, onder meer als deelnemer aan missies om Amerikaanse gevangenen vrij te krijgen.

Mogelijk zal Schmidt deze maand vertrekken. Woordvoerders van Google wilden geen commentaar geven. Tijdens zijn nieuwjaarsrede zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dinsdag dat zijn land met behulp van technologie en wetenschap de economie een impuls hoopt te geven. Elke school moet de beschikking krijgen over computers en elke fabriek moet gedigitaliseerde apparatuur krijgen, aldus de leider.

De Amerikaanse Korea-expert Victor Cha zei het echter onwaarschijnlijk te achten dat Google in dit stadium met grootscheepse zakelijke initiatieven in Noord-Korea komt. Het gebruik van internet is voorbehouden aan een select groepje vertrouwelingen van het regime. Google verplaatste zijn kantoor in China in 2010 naar Hongkong omdat het zei zich niet aan de Chinese censuur te kunnen onderwerpen. Reuters,AP