'Google maakt geen misbruik van macht'

Internetzoekgigant Google is niet schuldig aan machtsmisbruik, concludeert de Amerikaanse mededingingsautoriteit na een onderzoek van bijna twee jaar.

De Federal Trade Commission (FTC) maakte gisteren bekend dat Google zijn eigen diensten niet voortrekt in de zoekresultaten. Volgens FTC-directeur Jon Leibowitz was er wel enig bewijs dat Google de competitie benadeelde, maar was de belangrijkste reden daarvoor het verbeteren van de „gebruikerservaring”.

Tegelijkertijd dwingt de mededingingsautoriteit Google wel tot aanpassingen van de wijze waarop het sommige zoekresultaten en advertenties presenteert. In een schikking met Google is bovendien afgesproken dat het bedrijf concurrenten tegen een redelijkere prijs gebruik moet laten maken van een aantal patenten die vooral afkomstig zijn van dochterbedrijf Motorola.

Microsoft-topman Dave Heiner spreekt in een reactie van een „zwakke” en „ongebruikelijke” oplossing van de FTC. Googles concurrenten, waaronder Microsoft, stellen al jaren dat de zoekreus eigen diensten zoals die voor video’s en kaarten voortrekt in de zoekresultaten en zorgt dat die van anderen lager verschijnen. Microsoft is tevens boos dat YouTube-eigenaar Google geen app van de videodienst wil ontwikkelen voor telefoons die draaien op Windows.

Dat de Amerikaanse mededingingsautoriteit het onderzoek naar machtsmisbruik sluit, betekent niet dat het gevaar voor Google is geweken. De Europese Commissie is al enige tijd bezig met een soortgelijk onderzoek en dat oordeel zou wel eens strenger kunnen uitpakken.

Het aangekondigde bezoek aan Noord-Korea van Google-topman Eric Schmidt werd gisteren, mede vanwege de timing, veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.