Goede vrouw in Atjeh zit niet schrijlings achterop

Het is tegen de goede zeden wanneer een vrouw schrijlings achterop een bromfiets zit. Die opvatting is de conservatieve burgemeester van de plaats Lhokseumawe, in de Indonesische provincie Atjeh toegedaan. Daarom heeft hij deze houding voor vrouwen verboden. Volgens burgemeester Suaidi Yahya is het verbod in overeenstemming met de shari’a, het islamitisch recht. De schrijlingse zit zou de vrouwelijke vormen op een ongepaste manier tonen.

Wat hem betreft mogen vrouwen voortaan nog slechts achterop bromfietsen zitten met beide benen aan één kant. Hij wuifde bezwaren dat dit minder veilig is weg. Volgens hem vallen vrouwen in die positie zelden van bromfietsen af. Atjeh is de enige provincie waar de shari’a geldt.

De burgemeester stuit echter op verzet vanuit de hoofdstad Jakarta. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens de Engelstalige krant The Jakarta Post al aangekondigd dat het de verordening van de burgemeester zal annuleren omdat die in strijd is met het principe van gelijke rechten voor de vrouw. Volgens een juridische specialist van het ministerie moeten ook alle lokale verordeningen zich houden aan de universele beginselen van de rechten van de mens.