Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gemeenten verdienen geld aan kledinginzameling goede doelen

Veel gemeenten verdienen geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding aan goede doelen voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel, schrijft de Volkskrant vandaag. Goede doelen betalen tot 35 cent per opgehaalde kilo.

Kledinginzameling door het Leger des Heils.
Kledinginzameling door het Leger des Heils. Foto ANP / Robin Utrecht

Veel gemeenten verdienen sinds twee jaar geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding aan goede doelen voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel, schrijft de Volkskrant vandaag. Goede doelen betalen tot 35 cent per opgehaalde kilo.

Goede doelen beklagen zich over de tarieven. Per jaar zijn ze nu al enkele miljoenen kwijt. Charitatieve kledinginzamelaars als Humana, KICI, Sam’s Kledingactie en het Leger des Heils zamelen jaarlijks bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Het Leger des Heils verzamelt per jaar zo’n 25,5 miljoen kilo in en is daarmee het grootste bedrag kwijt. De instelling betaalt in totaal ruim een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

Volgens André Jansen, directeur van KICI, zoeken gemeenten door bezuinigingen nieuwe inkomsten:

“Ze eisen in toenemende mate een gedeelte van de opbrengst op en dat is heel vervelend. De bedragen die we moeten betalen verschillen, maar elke cent die we aan gemeenten afdragen, gaat niet naar de goede doelen die we steunen.”

Kleding levert inzamelaars nu zo’n 55 tot 75 cent per kilo op. Naar schatting de helft daarvan gaat naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen ook geld kost, blijft nog zo’n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Gemeenten laten daarnaast inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Ook commerciële partijen mengen zich vaker in de strijd om kleding. Omdat zij niets voor goede doelen willen verdienen, kunnen zij vaak een hoger bedrag bieden.

Niet alle gemeenten in Nederland brengen tarieven bij de kledinginzamelaars in rekening. De gemeenten zeggen de opbrengsten te gebruiken om hun kosten terug te verdienen. Ze zouden het geld bijvoorbeeld besteden aan afvalverwerking en aan een verlaging van de afvalstoffenheffing voor burgers.