Gemeente verdient aan oude kleding

Veel gemeenten in Nederland verdienen geld aan de inzameling van oude kleding door charitatieve instellingen. Ze vragen een vergoeding voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel. Ongeveer de helft van de gemeenten krijgt een bedrag per kilo.

Dit bevestigt een woordvoerder van kledinginzamelaar KICI na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Inzamelaars, die tot 35 cent per opgehaalde kilo betalen, beklagen zich over de tarieven. Per jaar zijn ze nu al enkele miljoenen kwijt, schrijft de krant vrijdag.

Volgens KICI zoeken gemeenten wegens bezuinigingen nieuwe inkomsten. De instelling vindt dat gemeenten zo snel mogelijk moeten stoppen met het vragen van geld voor de inzameling van kleding.

Behalve KICI verzamelen kledinginzamelaars als Humana, Sam’s Kledingactie en het Leger des Heils jaarlijks bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Het Leger des Heils verzamelt per jaar zo’n 25,5 miljoen kilo in en is daarmee het grootste bedrag kwijt, berekent de Volkskrant. De instelling betaalt in totaal ruim een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

KICI wil in een reactie niet zeggen hoeveel het jaarlijks kwijt is aan gemeenten. De instelling zegt gemiddeld tien tot elf miljoen kilo kleding per jaar te verzamelen.

Kleding levert inzamelaars nu zo’n 55 tot 75 cent per kilo op – het wordt verkocht, en een deel van de winst gaat naar goede doelen. Naar schatting de helft van de opbrengst gaat naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen ook geld kost, blijft nog zo’n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Volgens de Volkskrant laten gemeenten inzamelaars ook nog eens tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen in een bepaalde plaats. Ook commerciële partijen zoals Van Gansewinkel en Curitas mengen zich vaker in de strijd om kleding. Omdat zij niets voor goede doelen willen verdienen, kunnen zij vaak een hoger bedrag bieden. (Novum)