Friese blubbercross is geen NK

Nederlandse veldrijders rijden de centrumcross als test voor de NK, maar willen ook in Friesland winnen. „Elke koers in Nederland is belangrijk.”

Surhuisterveen - Neterlands - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Lars van der Haar and Thijs van Amerongen pictured during int. veldtrit cyclocross of Surhuisterveen 2013 - photo Anton Vos/Cor Vos © 2013 Cor Vos

Het is koers in Friesland. De toegang tot de veldrit is gratis, waardoor veel provinciegenoten nieuwsgierig komen kijken. Ze steken schril af bij de vaste bezoekers van het veldrijden, die met kaplaarzen door de blubber benen – op weg naar de beste stek. In de dorpsstraat houdt de omroeper het publiek op de hoogte. Behendig noemt hij de plaatselijke sponsoren die de koers mogelijk hebben gemaakt in zijn commentaar. Zo hebben de achtervolgers de koplopers in het vizier dankzij de lokale opticien en wie weinig van koersen weet kan bij de bank in het dorp om advies vragen.

De centrumcross van Surhuisterveen is de generale repetitie voor de NK veldrijden volgende week zondag in Hilvarenbeek. Toch vinden vooral de Nederlandse renners deze donderdagrit ook belangrijk. „Iedere koers in Nederland is belangrijk,” meent Raborenner Lars van der Haar. „Natuurlijk is het ook een voorbereiding op de NK, maar deze koers moet zeker blijven bestaan.”

De Belgische toppers Sven Nys en Niels Albert hebben de lange reis naar Friesland gemeden. De Nederlandse veldrijders zijn op volle sterkte aanwezig in Surhuisterveen. Ook Lars Boom – in het dagelijks leven wegrenner maar zo nu en dan ook in de modder aanwezig – is in aanloop naar de NK even komen kijken. Het is meteen de primeur voor Blanco Pro Cycling, de naam waaronder de voormalige Raboploeg sinds dit jaar rijdt. De veldrijders dragen, net als de jeugd, nog wel het oranjeblauw.

Een succesvolle doop voor het blanco team wordt het niet. Boom breekt meteen na de start zijn ketting en ligt al minuten achter wanneer hij een nieuwe fiets heeft bemachtigd.

Er ontstaat een kopgroep van vijf: Thijs van Amerongen, Rob Peeters, Philipp Walsleben, Jim Aernouts en Gerben de Knegt, de winnaar van vorig jaar. Even later sluit Lars van der Haar aan, maar twee rondes voor het einde moet hij weer afhaken. De Belg Peeters gaat er anderhalve ronde voor de finish vandoor en kan door Van Amerongen niet meer worden ingehaald. De Duitser Walsleben wordt derde, Van der Haar eindigt als vierde.

Zo werd de centrumcross in Surhuisterveen niet het duel tussen de twee Larsen, Van der Haar en Boom, maar meer een test welke Nederlander de meeste kans maakt bij de NK. De sterke Van Amerongen (26) maakte indruk met zijn bijna succesvolle jacht op koploper Peeters, terwijl lichtgewicht Van der Haar (21) zich liet zien door vanuit een achterstand aan te sluiten bij de koplopers.

Grote vraag blijft de kracht van Boom (27). „Ik voel me goed”, zei de zesvoudig nationaal kampioen. „Vandaag lag hij er vroeg uit, maar als Boom hoort dat er een titel te winnen is dan staat hij er wel”, zei Van der Haar. Titelhouder Boom vindt zichzelf niet de absolute favoriet. „Dat is Thijs van Amerongen, die reed vandaag ook weer sterk. Ook Van der Haar en Twan van den Brand zijn kanshebbers.”

Van Amerongen is blij met de tweede plaats, maar ziet het niet als garantie voor een goed NK. „Voor de start sta je gewoon weer op nul. Dit parcours ligt mij goed, maar het NK is weer een heel andere wedstrijd.”

Het parcours is in het veldrijden van groot belang. Surhuisterveen was de kleine, lichte Van der Haar niet bepaald op het lijf geschreven. „Ik stond soms tot m’n knieën in de modder. Die anderen met hun lange benen gingen er zo doorheen.”

Van Amerongen voelde zich met zijn krachtige, lange benen juist prima thuis op het zware parcours door vele moddergeulen, net als Boom.

Het NK-parcours in het Brabantse Hilvarenbeek is heuvelachtig en heeft veel ‘fietszand’. Van der Haar: „Dan hoef je niet af te stappen, voor mij gunstig. Verder is het vrij technisch, veel draaien en keren. Ik kan goed sturen, dus ik maak goede kans. Vandaag kon ik net niet mee, omdat ik de zware training van de afgelopen dagen vooral in het begin flink voelde. Dat zal bij de NK niet zo zijn.”

Oud-veldrijder Richard Groenendaal heeft Lars van der Haar onder z’n hoede bij Rabobank. De wereldkampioen van 2000 trekt niet al te veel conclusies, behalve dat het met Van der Haars conditie volgens hem wel goed zit. Groenendaal: „Van Amerongen was sterk, Boom vond ik ook met nieuwe ketting niet overtuigen. Van der Haar is in het voordeel op het NK-parcours. Het zal gaan tussen de beide Larsen en Van Amerongen. Hoewel veldrijden voor Boom bezigheidstherapie is, blijft hij volgende week de gevaarlijkste tegenstander.”

    • Matthijs Keuning