Een aardig inkijkje

Op Q-Music kwam het krakende stemgeluid van tv-presentatrice en relatie- en scheidingscoach Mariska Hulscher voorbij met haar visie op het stukgelopen huwelijk van Rafael en Sylvie van der Vaart. Als ervaringsdeskundige – twee scheidingen – kon ze melden dat scheiden voor showbizzkoppels „altijd extra moeilijk” was omdat iedereen zich ermee ging bemoeien. Ze complimenteerde het echtpaar met het gekozen ‘plan van aanpak’ door het nieuws via Bild Zeitung bekend te maken.

„Slim. Daarmee houden ze zelf de regie.”

En verder hield ze de luisteraars voor dat scheiden „vaak een sluipend proces van jaren” was.

„We gaan eerder naar de garage als het gele lampje in de auto brandt dan dat we hulp in roepen als er iets mis is met de relatie.”

Na een vrolijk „doei” verbrak Mariska de verbinding. De rest van de dag vulde ze met interviews over scheiden, dat heb je als BN’er dan weer voor op de andere relatie- en scheidingstherapeuten.

De scheiding gaf een aardig inkijkje van hoe de media werken. Na de focus op de hoofdrolspelers en de duiding van de showbizzdeskundigen werd met man en macht gezocht naar „een originele invalshoek”.

Fernando van der Vaart – de broer van – vertelde dat de Kerstdagen normaal waren verlopen. Hij kon niet geloven dat Rafael had geslagen.

Pastoor Ton Cassee, de man die Rafael en Sylvie in 2005 in de echt verbond, stelde dat „de inzegening niet sterk genoeg” was geweest.

En Mariska Hulscher dus.

Daarna volgden „bekende vrienden”.

„Ik vind het vreemd dat je ook naar buiten brengt dat er een klap gevallen is”, zei Olcay Gulsen in het AD. De modeontwerpster en ex van voetballer Edgar Davids maakte met Sylvie het tv-programma The Face en ging een tijdje terug nog uit eten met Rafael. „Dat dit is gebeurd, moet haast wel betekenen dat ze heel erg klaar met elkaar waren.”

Visagist en haarstylist Mari van de Ven die het kapsel van Sylvie op haar bruiloft in 2005 verzorgde kwam naar buiten met het nieuws dat Sylvie makkelijk haar heeft, maar dat hij niet van „alle ins en outs aan wat er aan de klap vooraf ging” op de hoogte was.

En actrice Nikkie Plessen kwam met een persbericht waarin ze stelde dat ze verbijsterd was over alle roddels.

Gevolgd door BN’ers die van toeten nog blazen wisten.

„Een scheiding is nooit makkelijk” wist Danielle Frederiks, de vrouw van zanger Lange Frans.

„Heftig, het is altijd een moeilijke beslissing”, meldde Froukje de Both.

En Patty Brard twitterde drie virtuele kusjes in de vorm van kruisjes naar Sylvie.

Morgen nog even de mening van Bas & Aad van Toor en daarna trekken de cameraploegen richting Albert Cuyp zodat de gewone mensen ook nog even hun plas over dat huwelijk kunnen doen. En die kans – dat weten we inmiddels – laten ze zich niet ontnemen.

    • Marcel van Roosmalen