De sound van 2013 is HAIM, de all-girl Fleetwood Mac

Ze brengen indiefolk à la Fleetwood Mac met meerstemmige zang en een gewiekst r&b-ondertoontje. Het is deze unieke mix die de Amerikaanse zusjesband HAIM de de meest belovende band van 2013 maakt. De band uit Los Angeles voert de Sound of 2013-lijst van de BBC aan, een gezaghebbende lijst die de BBC jaarlijks opstelt.

Still uit videoclip 'Forever' van HAIM. Still uit videoclip 'Forever' van HAIM.

Ze brengen indiefolk à la Fleetwood Mac met meerstemmige zang en een gewiekst r&b-ondertoontje. Het is deze unieke mix die de Amerikaanse zusjesband HAIM de de meest belovende band van 2013 maakt. De band uit Los Angeles voert de Sound of 2013-lijst van de BBC aan, een gezaghebbende lijst die de BBC jaarlijks opstelt.

De lijst, opgesteld op basis van meer dan 210 invloedrijke Britse muziekcritici en bloggers, moet een beeld geven van de meest interessante opkomende muzikanten in het nieuwe jaar. In 2013 zijn dit dus de zusjes Daniëlle, Alana en Este Haim, die eerder al als hoogtepunt van South By Southwest festival werden bestempeld.

En blij dat de gezusters zijn met hun eerste plek:

Twitter avatar HAIMtheband HAIM Thank you, thank you, thank you!!! So excited/honored to have won the BBC sound of 2013 poll!!! We kinda can’t believe it…. xo

Achter HAIM eindigde op de tweede plaats het Britse duo AlunaGeorge, bestaande uit Aluna Francis (zang) en George Reid (beats en samples). Zij maken zwoele pop met dansbare r&b-beats. De derde plek is voor de Amerikaanse rapper Angel Haze, die furore maakt met hiphop en gedurfde rapteksten. Ze kreeg bekendheid in Amerika door haar uitvoering van Eminems ‘Cleaning Out My Closet’.

Het is alweer het elfde jaar dat de BBC een Sound of-lijst uitbrengt. En met een groot deel van de eerdere winnaars – zoals Adele, Corinne Bailey Rae, Lana del Rey en Michael Kiwanuka – zaten de ‘smaakmakers’ van de Britse muziekwereld behoorlijk goed.

De top 5

1) HAIM (folkrock met r&b-invloeden)Bekijk een interview met HAIM:

2) AlunaGeorge (Brits duo, denk: poppy r&b met groovende beats)

3) Angel Haze (Rap en hiphop uit Brooklyn)

4) Laura Mvula (Engelse singersongwriter, denk: soul en melancholieke jazz)

5) CHVRCHES (Electropoptrio uit Glasgow)

    • Marije Willems