De schoonheid van het licht, de dieren en de dood

David Chancellor: Hunters. Ontwerp Victor Levie. Schilt Publishing, € 49,90 ***

Ooit jaagde de mens voor zijn voedsel, om te overleven. Nu jaagt de mens voornamelijk om fysiek uitgedaagd te worden, om de oerstrijd met de natuur aan te gaan, om optimaal te kunnen genieten van de wildernis. Jagen is bijna even oud als de mensheid, maar de relatie tussen mens en dier is ingrijpend veranderd.

Toen in 1901 de Uganda Railway was voltooid onder leiding van de kolonisten, werd het voormalig Britse Oost-Afrika het toneel van het zogenaamde game hunting, ofwel het jagen op dieren als olifanten, leeuwen en neushoorns. Nog altijd kent het zuiden van Afrika de grootste jachtindustrie ter wereld, met voornamelijk klanten uit Europa en de VS.

Het wringt, het knaagt, het fascineert. David Chancellor heeft alle facetten van de game gefotografeerd. Het boek zelf is saai en braaf vormgegeven. Een foto per pagina met een witte rand en kort bijschrift. Wat dat betreft voegt dit boekontwerp weinig toe. Maar het bundelt wel indrukwekkende foto’s. Chancellors beelden zijn esthetisch zeer verantwoord. Ze zijn niet bedoeld om de jacht te verheerlijken, er zit ontzettend veel schoonheid in het landschap en het licht, de dieren en de dood. De foto van een vrouwelijke jager die knielend bij een zojuist geschoten gnoe met tederheid het dier over de kop aait, is prachtig en verwarrend. De jacht, die door velen wordt gezien als een absurd machtsspel, is voor anderen een spel van respect, intimiteit en krachtmeting. Als kers op de taart is achterin het boek de fotoreportage ‘Shooting an Elephant’ toegevoegd, waarin te zien is hoe binnen een dag een geschoten olifant wordt opgeruimd. De lokale bevolking slacht en verdeelt al het vlees. De huid, kop en poten zijn voor de jager die ervoor kan kiezen het op te laten zetten. Ook dat vormt weer handel voor de lokale bevolking waardoor er een evenwicht, hoewel dubieus, is in deze industrie tussen rijk en arm, toerist en traditie, mens en dier.

    • Sterre Sprengers