De doorbraak van een televisiegenieke pubsport

Doordat de BBC darts op televisie liet zien, werd deze sport ook populair in Nederland. Andere Tijden Sport verhaalt over kampioen Barney.

Sport kan zo groot zijn dat het voor tv-omroepen interessant is om er veel zendtijd aan te besteden. Maar de televisie is ook in staat om een kleine sport groot te maken. Dat geldt zeker voor darts. Het is geen gewaagde veronderstelling dat Raymond van Barneveld nooit officieus wereldkampioen in deze pijltjessport was geworden, als de BBC niet had bestaan.

In de jaren tachtig was de Britse omroep in Nederland alleen nog maar in Den Haag en omgeving te ontvangen. De BBC schonk veel aandacht aan wat jarenlang louter a pub’s sport was en wat een spannend en televisiegeniek werpspel bleek.

Dat inspireerde Haagse jongens als Bert Vlaardingenbroek en Raymond van Barneveld. Zij oefenden in cafés en werden steeds beter. Van Barneveld ging met zijn vader mee naar The Entertainer en leerde daar met „speertjes” gooien, zoals hij dat toen als zeventienjarige noemde.

De doorbraak van Van Barneveld in het walhalla van de dartssport, de Embassy in Londen, in het bijzonder de titel die hij in 1998 behaalde, was uitvoerig te zien bij SBS 6. Zijn prestaties en die van Co Stompé inspireerden op hun beurt talloze Nederlandse jongeren als Michael van Gerwen, die deze week tweede werd op het WK. Darts is in Nederland geen spelletje meer, ook al is het een sport waaromheen de geur van bier is blijven hangen. „We zijn sportmensen maar geen atleten”, zegt Stompé. Het is een sport waarbij „je niet moet denken”, meent Vlaardingenbroek.

‘Van postbode tot dartsmiljonair’, dat is het verhaal in een notedop van Raymond van Barneveld. Eén worp veranderde zijn leven, zoals hij zelf zegt in het eerste deel van de winterserie die Andere Tijden Sport deze maand uitzendt. „Ik sta op 76 en voordat ik triple twintig en dubbel acht ga gooien, ben ik postbode. En met mijn laatste pijl zit die dubbel acht erin en ben ik wereldkampioen darts, bekende Nederlander en full prof darts.”

Dat gold niet voor Bert Vlaardingenbroek die net als Van Barneveld zijn geld verdiende bij de PTT, als pakjesbezorger. Hij was de eerste Nederlander die zijn opwachting maakte in The Embassy, maar nooit verder kwam dan de eerste ronde van het toernooi. „Zijn carrière werd daar gesmoord waar het voor Barney begon”, zegt John Appel, samensteller van de documentaire.

Het tweede deel van de wintertrilogie van Andere Tijden Sport gaat over het overrompelende succes van voetbalclub IJsselmeervogels uit Spakenburg. Deze club uit het zaterdagvoetbal, met jongemannen die opgroeien aan de boorden van het IJsselmeer en soms principieel weigerden om op de dag des Heren te voetballen, schopte het in 1975 tot de halve finale van de KNVB-beker. Dat was daarvoor en is nadien nimmer door een amateurclub gepresteerd. Achtereenvolgens Limburgia, SC Amersfoort, FC Groningen en AZ’67 (na strafschoppen) werden door ‘de Vogels’ uitgeschakeld. Pas toen bleken de profs, die van FC Twente, te sterk.

Het laatste deel van de reeks is veelbelovend: een terugblik op de legendarische Elfstedentocht uit 1963. Vijftig jaar na dit barre schaatsavontuur in Friesland blijken er nog beelden te bestaan die nooit eerder zijn vertoond. Meer hierover op de pagina’s 16 en 17 van deze krant (Het Grote Verhaal).

    • John Kroon