Chavez heeft nog steeds last van ernstige luchtweginfectie

Chavez in augustus 2011. Foto EPA

De president van Venezuela Hugo Chavez heeft nog steeds last van de complicaties die het gevolg zijn van een longinfectie, melden de Venezolaanse autoriteiten volgens persbureau AP.

Chavez liep de complicaties op in december. Hij werd toen opnieuw in Cuba geopereerd wegens kanker. Hij is daar verschillende keren behandeld tegen de ziekte. Sinds 11 december is niets meer vernomen van de 58-jarige president.

De verklaring van minister van Informatie Ernesto Villegas op de nationale televisie wijst op een verslechterende situatie van Chavez. Chavez lijdt volgens hem aan een respiratoire insufficiëntie. Dat houdt in dat het proces van afgeven en opnemen van koolstofdioxide en zuurstof in de longen niet goed verloopt. De verklaring zou volgens AP kunnen betekenen dat Chavez met behulp van een machine moet ademen, maar in de verklaring werd niet op details van de behandeling van de president ingegaan.

Over de precieze toestand van Chavez bestaat onduidelijkheid omdat eergisteravond het bericht werd verspreid dat de president in coma zou liggen. Villegas benadrukt nu vertrouwen te hebben in het medische team rondom Chavez en veroordeelde de “campagne van psychologische oorlogsvoering” rondom Chavez’s toestand in internationale media.

AL WEKENLANG IS TOESTAND PRESIDENT ONDUIDELIJK

De afgelopen weken zijn zowel positieve als negatieve berichten over het herstel van de president naar buiten gekomen. Zondag meldde de regering dat er nieuwe complicaties waren als gevolg van een luchtweginfectie. Die mededeling zorgde weer voor nieuwe speculaties. Maduro zei een week geleden nog dat Chavez weer op de been was. De oppositie in Venezuela klaagt over een gebrek aan informatie over de toestand van de president en eist dat de regering alle medische gegevens van Chavez met de bevolking deelt.

Bij Chávez werd in juni 2011 kanker geconstateerd. In oktober werd hij voor een nieuwe termijn van zes jaar herkozen. Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat Chavez 10 januari volgens planning kan worden beëdigd voor zijn nieuwe termijn als president. Als hij overlijdt of niet in staat is zijn taken uit te voeren moeten er volgens de Venezolaanse grondwet binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Voordat Chavez 11 december werd geopereerd, erkende hij dat er risico’s aan de operatie kleefden en riep hij de bevolking op Maduro als zijn opvolger te kiezen, mocht hij niet herstellen.

    • Anouk van Kampen