Brieven

Meneer Baudet, uw nostalgie is als fantoompijn

Als een spookrijder die toeterend alle weggebruikers van zijn gelijk probeert te overtuigen, schetst Thierry Baudet in zijn voorlopig laatste column een prachtige karikatuur van zichzelf (Opinie, 31 december). Tevreden blikt hij terug op zijn zogenaamd wetenschappelijke opiniestukjes als ware heldendaden. Als ‘genezing’.

Niet zo gek: conservatieve kritieken zijn altijd wat nobeler; ze behoeden voor decadentie die overal en altijd op de loer ligt. Immers: Baudet is zelf niet xenofoob, wíj zijn ‘oikofoob’. Hij – onze edelmoedige genezer – diagnostiseert slechts pathologieën. Pathologieën die iedereen treffen (eurofilie, oikofobie) – iedereen behalve hem.

Zoals wel vaker is het omgekeerde waar. De heer Baudet is juist als enige getroffen door zo’n nietsontziende kwaal: ziekelijke nostalgie. Of, zoals de oude Grieken dat zo prachtig verwoorden: thuis- (nostos) leed (algos).

Meneer Baudet, hierbij mijn diagnose: uw nostalgie is als fantoompijn. U heeft heimwee naar een thuis dat niet bestaat en nooit bestaan heeft.

Met die boodschap op zak kunt u gerust wat langer wegblijven. Een schrale troost: bij terugkomst zult u ons veranderde, maar nog altijd progressieve landje, gewoon kunnen herkennen. Let hierbij op slootjes, files, en goedkope Turkse bakkers. Goede reis.

Micha Heilbron

Amsterdam

Bespaar ons Van der Vaart

Meer dan een pagina over de oudejaarsconference, die we al hebben gezien, onnodig en geen krantenpagina waardig.

Een DUBBELE ROZE pagina over echtpaar Van der Vaart? Dat is wel het laatste waar ik nrc.next voor lees.

N. de Ronden

Almere

    • N. de Ronden
    • Micha Heilbron