Aspirant-Rus Gérard Depardieu gaat op taalles

Depardieu wil naar een Russisch dorp. Veel rijke Russen zorgen er juist voor dat hun geld het land verlaat. In 2012 is 70 miljard dollar gevlucht.

Depardieu in zijn rol als Raspoetin, monnik tijdens de laatste tsaar.

Gérard Depardieu, de Franse acteur die staatsburger van Rusland kan en wil worden, vertoeft sinds vandaag in buurland Oekraïne. Depardieu arriveerde vanochtend in Kiev. Hij is er gast van een Frans circus dat in Oekraïne optreedt.

Voor zijn vertrek naar het Oosten uitte Depardieu, die Frankrijk de rug wil toekeren wegens het fiscale toptarief van 75 procent dat hem daar zou kunnen treffen, zijn dank jegens president Vladimir Poetin die hem gisteren per officieel decreet het staatsburgerschap aanbood. Hij liet ook weten Russisch te zullen leren.

In een brief, die gisteren werd voorgelezen op het Eerste Kanaal van de Russische staatstelevisie, deed de acteur kond van zijn „achting” voor Poetin en het land. „Ik verafgood uw geschiedenis, uw schrijvers. Ik verafgood uw cultuur, uw denken. Mijn vader was in zijn tijd communist en luisterde naar Radio Moskou. Dat is een deel van mijn cultuur. In Rusland is geen plaats voor kleinigheden, alleen voor grote gevoelens.”

Hij zal wel Moskou mijden. Die metropool is hem te immens. „Ik geef de voorkeur aan een dorp. Elk landschap daar biedt ons hoop”, aldus Depardieu. En „grootse kuisheid waarin ik me nooit eenzaam voel”, schrijft hij in zijn boodschap.

Het feit dat de Franse acteur er om financiële redenen voor kiest om de wijk te nemen naar Rusland is opmerkelijk. Weliswaar is de inkomstenbelasting er laag. Om de toch al vrijwel non-existente belastingmoraal niet nodeloos te tarten, is er na de val van het communisme een vlaktaks van 13 procent voor iedereen ingevoerd. Maar veel rijke Russen vertrouwen hun vermogen toch niet toe aan de eigen banken en overheid. De laatste jaren neemt de kapitaalvlucht naar offshore zones als Cyprus en Kaaimaneilanden weer toe. Dit jaar wordt die geschat op 55 miljard euro. In december kondigde Poetin maatregelen om een ‘de-offshore-isatie’ van staatswege af te dwingen.

Niet alleen Poetin toonde zich bij monde van zijn woordvoerder verheugd over de komst van Depardieu. Ook president Ramzan Kadyrov van Tsjetsjenië bood zich aan. Kadyrov poogt al langer Westerlingen met geld en grootse plannen te lokken. Zo waren voetbaltrainer Ruud Gullit en twee andere Nederlanders kort in dienst van Terek Grozny.