Als wethouder van financiën ben je niet gauw populair

Een wethouder heeft het in financieel moeilijke tijden niet gemakkelijk. In Haarlem vertrok de wethouder van financiën vorig jaar.

None

Pieter Heiliegers (49) is een van de 196 wethouders die vorig jaar opstapten. Als VVD-wethouder in Haarlem ging hij onder meer over financiën. De lokale rekenkamer stelde vast dat een nieuw gemeentekantoor miljoenen te duur was geworden, en uitgaven eraan onvoldoende onderbouwd.

Zijn kostenoverschrijdingen u fataal geworden, zoals zoveel wethouders vorig jaar?

„Ik hoefde niet op te stappen van de gemeenteraad na dat rekenkamerrapport. Maar ik trok mij de conclusies van het rekenkamerrapport aan. Het ging om groot geld: de gemeente had zonder sterke onderbouwing 17 miljoen euro uitgegeven aan de bouw van dat nieuwe kantoor. Als wethouder ben je verantwoordelijk, al zijn de fouten deels vóór je eigen periode gemaakt. Dat is zuivere politiek. Bovendien liet de communicatie over die kosten te wensen over, ook tijdens mijn ambtsperiode. Daar voelde ik me verantwoordelijk voor.”

De meeste wethouders stapten vorig jaar op na conflicten over geld. Is het moeilijk om wethouder te zijn in tijden van crisis?

„Als wethouder van financiën ben je niet gauw populair, nee. Er zijn minder inkomsten uit belastingen, er komt minder binnen van het Rijk. En ik moest me bezighouden met de portefeuilles van collega-wethouders, want geld speelt ook bij hen een grote rol. Overleg over beschikbare budgetten hier, vergadering over tegenvallers daar. Ik moest collega’s regelmatig nee verkopen.”

Waarom solliciteerde u intussen naar een burgemeesterspost?

„Het ging anders. Ruim voor het rekenkamerrapport bleek dat de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude zou vertrekken. Ik wilde al lange tijd burgemeester worden. En zo’n kans komt maar eens in de zes of twaalf jaar voorbij.”

Liefst 27 wethouders kozen vorig jaar een andere werkkring. Een record. Dacht u niet: de continuïteit van bestuur komt in gevaar, met mijn burgemeestersambitie?

„Ik heb mij die vraag gesteld. Maar Haarlem is een grote gemeente, met een volwassen college; er valt geen bestuurlijk gat, was mijn inschatting.”

Volgende maand bent u burgemeester. Stel, een van uw wethouders heeft zicht op een mooie baan elders. Raadt u dat dan aan?

„Haarlemmerliede en Spaarnwoude is met 5.500 inwoners veel kleiner dan Haarlem en heeft minder wethouders. Het college is dus kwetsbaarder voor wisselingen. Vertrekken ligt lastiger.”

    • Ingmar Vriesema