Alleen flessengooier krijgt de volle mep

In Den Haag zijn er lage straffen tijdens de supersnelrechtzittingen. De rechter wil vaak meer informatie over de incidenten.

Een 42-jarige man uit Den Haag gooit tijdens Oud en Nieuw vuurwerk naar een agent. Ook zou de Hagenaar een mes bij zich hebben. „Ja”, zegt de Haagse politierechter. „Dit zijn het soort zaken waar het bij het supersnelrecht over zou moeten gaan.” Hierbij staan verdachten binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter. Maar het verhaal van de verdachte dat hij het vuurwerk per ongeluk naar de agent gooide, klinkt volgens de rechter aannemelijk. En dus wordt de man vrijgesproken. Het OM had vier weken gevangenisstraf geëist, waarvan één voorwaardelijk. Daarnaast wilde de officier van justitie dat de man een vergoeding van 250 euro aan de agent zou betalen.

Even later, bij een 33-jarige man uit Engeland die in Wassenaar twee mensen zou hebben geslagen, zegt de rechter: „Dit is zo’n zaak waarbij het zich wreekt dat het via het supersnelrecht behandeld moet worden. Ik had graag meer getuigen van de massale vechtpartij gehoord.” De man krijgt een voorwaardelijke boete van 1.000 euro en twee dagen cel, twee minder dan het OM had geëist.

Gisteren werden in de Haagse rechtbank vijf van dergelijke oudejaarszittingen gehouden. Ook bij een derde verdachte legde de rechter een lagere straf op dan geëist. Een 22-jarige man uit Zoetermeer die onder meer een agent had gebeten bij een aanhouding, krijgt geen tien weken cel maar zes weken, waarvan twee voorwaardelijk. Ook moet hij 350 euro aan de agent betalen.

Een 23-jarige Hagenaar die een gevulde fles naar horecabeveiligers gooide, krijgt wel de geëiste straf: vier weken cel, waarvan één voorwaardelijk. Maar ook hier ziet de rechter een nadeel in de versnelde rechtsgang. Hij had graag meer informatie van de reclassering gewild. Een vijfde zaak – een man van 26 die de politie zou hebben bedreigd met een ploertendoder – wordt aangehouden. De rechter wil een getuige horen.

Vandaag is de laatste van drie Haagse supersnelrechtzittingen. Eergisteren al legde de Haagse politierechter bij vier van zulke zaken lagere straffen op dan geëist. De zwaarste straf was één dag cel, tegen eisen van zestien dagen tot tien weken. Het OM gaat in drie van de vier zaken in beroep. Eergisteren toonde de Haagse rechter zich kritisch over de motivatie van justitie om voor misdragingen tijdens de jaarwisseling hogere straffen te eisen. De rechter ziet Oud en Nieuw niet anders dan andere uitgaansnachten; de jaarwisseling zou geen reden moeten zijn om hogere straffen op te leggen.

Het OM vindt dat in een omgeving waar alcohol wordt gedronken, vuurwerk wordt afgestoken en brandjes worden gesticht, hulpverleners hun werk moeten kunnen doen. „Escalatie moet worden voorkomen. De vlam kan in de pan slaan als een iemand zich misdraagt.”

    • Brian van der Bol