'Aan volgende doe ik weer mee'

04-12-2012, Drachten, Nederland NRC Handelsblad Anne Kompaan schaatste de Elfstedentocht van 1963. Foto: Laurens Aaij

Anne Kompaan (77)

Een van de rijders die wèl de eindstreep haalden, maar geen kruisje kregen is Anne Kompaan (77) uit Drachten. Twee minuten te laat finishte hij. En dus kreeg hij geen Elfstedenkruisje. Achteraf had hij binnen de tijdslimiet kunnen eindigen achter Reinier Paping, vertelt hij. „In Dokkum was ik nog 32ste. Last van bevroren tenen had ik niet. Mijn schaatsen waren een maat te groot, daardoor bleven mijn tenen in beweging.” Tien kilometer voor de finish kreeg hij een inzinking. „Ik was twaalf uur onderweg, had geen bril, geen richtinggevoel, zag niks. Ik begon te trillen en viel steeds. ”Bij Bartlehiem stond een koek-en- zopie-tent langs de route. „Ik had honger en heb toen zeker twee liter warme chocolademelk gedronken. Hartstikke lekker.” Dat werd hem fataal. „Ik werd misselijk en viel steeds weer. ” Dat hij het Elfstedenkruisje miste, doet Kompaan niet veel. Later voltooide hij ook de tochten van 1985, 1986 en 1997. „Aan een volgende Elfstedentocht wil ik weer meedoen.”