Wijnvoorspellingen 2013 deel 1

Geen medium heeft zich onbetuigd gelaten. Inmiddels is ons via alle mogelijke kanalen voorspeld wat ons in 2013 te wachten staat op het gebied van de huizenprijzen, het goud, de olie, de pensioenen en vanzelfsprekend de effectenbeurzen. Ook de wijnwereld kent overigens een soort stock exchange.

Decanter en Wine Spectator, respectievelijk het belangrijkste wijnblad in Engeland en de Verenigde Staten, hebben een apart financieel katern. Daarin wordt in ieder nummer aandacht besteed aan de prijzen die topwijnen op de veiling noteren.

Waar de financiële markten werken met de indexen van Dow Jones, FTSE en AEX, hoeft ook de wijnbelegger het niet zonder een auction index, een fine wine price watch en tracking performances te stellen. En ook de wereld van rood, wit en rosé kent zijn blue chips.

Bordeaux uit memorabele jaren fungeert als ijkpunt. Dankzij een in 1855 gemaakte ranglijst bestaat er een helder overzicht van 1e tot en 5e grand cru classés. De châteaux uit de 1e ‘categorie’ ontstijgen zelfs de status van ‘wereldberoemd’: Latour, Mouton-Rothschild, Lafite-Rothschild, Margaux en Haut-Brion voor hun rood en d’Yquem voor zijn witte Sauternes.

En, ofschoon niet binnen deze Bordeaux-classificatie van 1855 vallend, behoren ook Pétrus en Le Pin (Pomerol) en Ausone en Cheval-Blanc (St.-Emilion) tot deze elite.

Bourgogne is nog overzichtelijker. Slechts één domein heeft het tot wereldmerk weten te schoppen: Domaine dela Romanée-Conti(DRC) dat met zijn grands crus Romanée-Conti,La Tâche, Richebourg, Grands Echézaux en Echézaux de index vormt.

Ook port weegt mee dankzij de prijzen die op de veilingen betaald worden voor de vintage-bottelingen (port met jaartal) van de veertien meest gereputeerde huizen.

Nu was er tot voor kort er sprake van een absolute bullmarket, waarbij vooral de Chinese belangstelling de prijzen enorm oppompte. In eerste instantie lag de nadruk op voornoemde 1e grand cru classés. Vooral toen de Chinese economie nog ongebreideld leek te groeien, werden er uitzonderlijke prijzen betaald voor recente oogstjaren van deze châteaux.

Opvallende uitschieter op een veiling in Hong Kong: Lafite-Rothschild 2008. Daar werd in eerste instantie en primeur ‘slechts’ 10.300 euro per dozijn voor betaald. Maar nadat het bekend werd dat het château besloten had om het Chinese geluksnummer 8 als karakter op de hals aan te brengen telden de liefhebbers aldaar er grif 1100 euro meer voor neer. En ‘in de vrije handel’ ging een kistje op een bepaald moment zelfs voor € 18.000 van de hand.

Volgens recente berichtgeving op Bloomberg, de Amerikaanse financiële- en zakensite, is die (gebakken) lucht er nu uit. De prijzen voor ‘futures’ (want ook die bestaan in wijnland) voor de 2011 oogst lagen 40 procent lager dan die voor de twee voorgaande oogstjaren. Voor dit jaar wordt er gehoopt dat de kleine maar kwalitatief betere 2012 oogst leidt tot een prijsstabilisatie.

In Engeland klinken er eveneens voorspellingen. Ook na een jaar van verlies overigens. Zo sloot in Londen The Liv-ex wine market’s Bordeaux 500 Index 6,4 procent lager. En The Liv-ex Fine Wine 50 Index, samengesteld uit louter 1e grand cru classés, ging voor 10,6 procent in de min. De verwachtingen voor het financiële wijnjaar 2013: geen groei, hoogstens stabilisatie.

Voorspelling van het NRC: No tegen Bordeaux als het om beleggen gaat.

Kies om te drinken de tweede labels van gekende domeinen. Zoals Fugue de Nénin 2008 (Pomerol), La Gravette de Certan 2007 (Pomerol) en La Parde de Haut-Bailly 2006 (Pessac-Léognan).

Of anders het Bordeaux jubileumpakket bij de door Hubrecht Duijker tot Wijnkoper van het Jaar uitgeroepen Ruud Heuvelmans van importeur Léon Colaris. In alle gevallen krijgt u veel wijn voor een bedrag waarvoor je niet eens bij de Chinees kunt eten.

Toch verzamelen en speculeren? De Oosterse belangstelling heeft zich inmiddels verlegd richting Bourgogne waar de prijzen wel stijgen maar nog niet gepiekt hebben. Om wat dichter bij de bron te zitten is daar ook het eerste domein al in Aziatische handen is gevallen. Een Chinese gokmagnaat (…) schafte daar Château Gevrey-Chambertin aan. Dat betekent in zijn geval dat hij 8 miljoen euro op rood heeft gezet.

In de Rhônevallei weet Châteauneuf-du-Pape icoon Château de Beaucastel de Chinese schijnwerpers op zich gericht.

Nog wat voorinformatie? Door mijn gesprekken met een aantal Barolo-producenten weet ik dat ook in het Italiaanse Piemonte de eerste Chinese verkenners zijn gearriveerd. Doe er uw voordeel mee.

Of wat denkt u anders van Spaanse olijfolie? De export naar China is vorig jaar met 41 procent gestegen. En ook de prijzen zitten de in de lift.

Zaterdag de voorspellingen voor de ‘gewone’ wijndrinker.

Kan hij nog wel een fatsoenlijk flesje opentrekken nu de accijns omhoog is gegaan, zijn pensioen wordt gekort en zijn huis minder waard wordt? En zo ja, wat voor wijn?

    • Harold Hamersma