Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Weinig dividend, hoge rentelasten - bankensteun kost staat 193 miljoen

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Tijdens de kredietcrisis heeft Nederland 13,75 miljard staatssteun gegeven aan ING, Aegon en SNS. ABN AMRO en Fortis werden genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. Foto ANP / Marcel Antonisse

De miljardensteun die de Nederlandse overheid in 2008 en 2009 aan Nederlandse banken heeft verleend heeft vorig jaar voor een verlies van 193 miljoen euro gezorgd. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financien in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

In een speech op een PvdA-nieuwjaarsreceptie in Nijmegen zei Dijsselbloem gisteren al dat Nederland vorig jaar verlies heeft geleden op de steun aan de financiële sector en dat Nederland de komende jaar geld zal moeten blijven toeleggen op de steun. In de brief aan de Kamer geeft hij een toelichting op de uitspraken.

Dijsselbloem schrijft:

“Ik heb gisteren in een Nieuwjaarspeech aangegeven dat de balans voor de Nederlandse Staat van alle steun verleend aan de Nederlandse financiële sector sinds 2008 vanaf 2012 negatief uitslaat. De onderliggende cijfers zijn vermeld in de Najaarsnota. Hieruit valt op te maken dat de Staat afgelopen jaar een negatief saldo van € 193 miljoen heeft gerealiseerd op de interventies. Ik heb tevens de verwachting uitgesproken dat dit beeld de komende jaren niet zal
veranderen en dat de Staat zal moeten toeleggen op de crisismaatregelen.”

De belangrijkste oorzaak is volgens Dijsselbloem “de verslechterde economische omstandigheden”. Daardoor kunnen ABN Amro en ASR, de banken waarin de staat een belang heeft, niet voldoende dividend uitkeren om de rentelasten te compenseren. Ook moeten banken hun buffers versterken, waardoor ze eveneens minder dividend kunnen uitkeren.

Tijdens de kredietcrisis heeft Nederland 13,75 miljard staatssteun gegeven aan ING, Aegon en SNS. ABN AMRO en Fortis werden genationaliseerd voor 16,8 miljard euro, waarna nog flink moest worden afgeschreven op de bezittingen van de banken. Daarnaast zijn garantstellingen afgegeven tegen een vergoeding. De sector is volgens Dijsselbloem ‘de weg naar boven aan het vinden’.