We are the champignons

Tussen Kerst en Nieuwjaar is er in de ministeriegebouwen geen sterveling te bekennen. Behalve bij Sociale Zaken. Daar stormde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdagochtend binnen, zette z’n computer aan en tikte een persberichtje.

Eindelijk: alle ambtenaren die hem kunnen afremmen, zijn met kerstreces. Eindelijk mag hij ongestoord Een Statement Maken. Want dat moet een minister doen, vindt hij, zeker als hij net nieuw is. En gisteravond zag hij op tv een item over uitbuiting bij telers van champignons die gewoon bij Albert Heijn te koop zijn.

„Ik wist niet wat ik zag”, tikt hij, met z’n jas nog aan. En content met z’n eigen toon, hamert hij voort: „De Inspectie en ik zijn tot op het bot gedreven deze foute bedrijven het leven zuur te maken, maar dat kunnen we niet alleen.” We are the champignons.

Als een vicepremier openlijk oproept tot een boycot van de grootste nationale retailer en een van onze grootste internationale bedrijven „het leven zuur te maken”, dan moet hij wel verdraaid zeker van z’n zaak zijn.

Asscher tikte z’n bericht echter fris van de lever, zonder ook maar iemand vooraf te bellen, zonder ook maar het geringste onderzoek.

Gewoonlijk gaat alleen de oppositie zo te werk. Die leest een krantenkop of zapt op de bank langs een misstand, en hopsa, daar is weer een Kamervraag. Luiwammespolitiek die een potje parasiteert op andermans werk.

Met een paar telefoontjes had Asscher zich kunnen behoeden voor zijn blunder. Dezelfde middag nog reageerde Fair Produce zelf. Albert Heijn had juist de zaken wel op orde. Je kon veel beter ketens als Jumbo en Lidl het leven zuur maken.

De champignonmisstand ligt dus op z’n zachtst gezegd wat ingewikkelder dan één tv-itempje kan tonen. Een minister die dan zo’n onbezonnen oproep doet, maakt een ernstige fout, waarvan het typisch is dat die zonder gevolgen blijft.

Als er straks een tv-programma over misstanden bij bank X komt, is het te hopen dat Asschers ambtenaren niet weer met vakantie zijn. Anders roept hij op om er massaal ons geld weg te halen.

    • Christiaan Weijts