Uitneembaar cultuurhalfjaar

In het hart van dit Cultureel Supplement vindt u een uitneembare agenda voor de eerste helft van 2013. Het is een brede selectie van culturele evenementen waarvan wij als redactie denken dat ze de moeite waard zullen zijn. Van pop tot klassiek, van cabaret tot ernstig toneel, van experimenten tot achttienkaraats kunst uit de Gouden Eeuw.

Daarmee wordt in grote lijnen de vraag beantwoord: welke kunst is komend half jaar de moeite waard.

Ook en détail proberen we die vraag te beantwoorden, met stukken over een kunstenaars en cultuurverschijnselen die volgens ons van belang zijn, zoals de trend dat popartiesten steeds dichter op hun publiek kruipen, of de grote Frans Hals-expositie in Haarlem.

Nog specifieker benoemen we vier jonge kunstenaars, van 11 tot 33 jaar, op wie u dit jaar moeten letten, omdat ze volgens ons een grote belofte inhouden voor popmuziek, klassieke muziek, toneel en beeldende kunst.

Econoom Arjo Klamer belicht in dit CS hoe cultuurmakend Nederland er in 2013 voor staat.

We hebben niet de illusie dat we in dit nummer een compleet overzicht kunnen bieden, daarvoor is het culturele aanbod in Nederland en daarbuiten veel te groot, ook al is er veel bezuinigd. En natuurlijk laten we ons graag verrassen.

Dit is het begin van veelbelovend jaar, vol jubelmomenten – Rijksmuseum open in april, Concertgebouworkest en Concertgebouw jubileren – waarvan wij u wekelijks in het CS en de bijlage Film en dagelijks op de cultuurpagina’s verslag gaan doen. Enthousiast en kritisch.

    • Paul Steenhuis