Uitgelicht

Film

The Tourist (Florian Henckel von Donnersmarck, 2010, VS/F). Remake van de Franse witwasthriller Anthony Zimmer uit 2005 is voornamelijk gebakken lucht. Met Johnny Depp als wiskundeleraar met liefdesverdriet en Angelina Jolie als femme fatale annex gangsterliefje in Venetië. Er wordt een meesteroplichter gezocht. Scotland Yard, Russische maffia en Jolie zitten hem achterna en Depp fungeert op aanraden van deze mysterieuze man als bliksemafleider. Groots en vakmatig, op het saaie af en vooral voorspelbaar. De sterren zijn groter dan de film.RTL4, 20.30-22.35u.

Mrs. Brown (John Madden, 1997, GB). Standvastige Schot John Brown (Billy Connolly) staat in 1864 koningin Victoria (Judi Dench) bij in haar verwerking van de dood van prins Albert. Genuanceerd historisch drama. Judi Dench kreeg er een Oscarnominatie voor.BBC 2, 23.00-00.40u.

Ray (Taylor Hackford, 2004, VS). Inhoudelijk teleurstellend portret van de blinde pianist en zanger Ray Charles (1930-2004). Het leven van Charles in gesegregeerd Amerika is boeiend en dramatisch genoeg, hoofdrolspeler Jamie Foxx is top en de aankleding is overtuigend. Maar het rechtlijnige scenario leidt onafwendbaar tot de christelijke boodschap over het gevecht tegen de duivel die drugs heet.RTL7, 23.10-02.01u.

Informatief

Mayday Mayday (2). Deel 2 van reportage over de riskante wijze waarop prijsvechter Ryanair de kosten zou drukken.Ned.2, 21.10-22.00u.

3Doc: De burn-out industrie. Film over de zin en de onzin van burn-out en de groeiende industrie rondom deze ziekte.Ned.3, 21.35-22.30u.

Hollands welvaren. Deel één van zevendelige documentaireserie van Michiel van Erp over rijke Nederlanders. Met portretten van Nederlanders die hun best doen om – ondanks crisis en bezuinigingen – de kwaliteit van hun leven of dat van anderen te verbeteren. Levensgenieters door dik en dun, in voor- en tegenspoed. Ned.1, 22.25-23.10u.

De Uil van Athena: Jiro Dreams of Sushi. Documentaire over de 85-jarige Jiro Ono, de gedreven eigenaar van Sukiyabashi Jiro, een minuscuul sushirestaurant in Tokio dat als eerste in zijn soort drie Michelinsterren kreeg. Canvas, 23.15-00.35u.

Amusement

Grimm. Eerste twee afleveringen van Amerikaanse fantasyserie. Rechercheur Nick Burkhardt krijgt hallucinaties: mensen veranderen voor zijn ogen in monsters. Het blijkt een gave te zijn die gepaard gaat aan de opdracht om het evenwicht tussen mensheid en mythologische wezens als vampiers en weerwolven te bewaren. Het is ook reuze handig bij zijn werk. RTL5, 20.30-22.25u.