Uit voor kinderen

Atelier van het licht

Kunstenaars en wetenschappers in de dop experimenteren en creëren in het Atelier van Licht van het Stedelijk Museum met allerlei vormen van licht en spelen met reflectie, projectie, fosforescentie, kleurmenging en splitsing. Er zijn installaties met verschillende lichtbronnen, lichttafels, overheadprojectoren en een wand waarop je met licht kunt tekenen.

T/m 6 jan. Stedelijk Museum. www.stedelijk.nl

Portemonnee

In Brazilië wordt veel gerecycled: van oude spullen maken ze iets nieuws. Bruikbare materialen worden uit afvalhopen gehaald door catadores (aasgieren). Deze mensen verzamelen bruikbaar afval dat is weggegooid door anderen. In Brazilië zijn heel veel catadores, ongeveer 500.000 mensen verdienen op deze manier hun brood. In het Tropenmuseum kun je je eigen portemonnee maken van gebruikte materialen.

T/m 6 jan. 11.00 - 16.00 uur, Tropenmuseum. www.tropenmuseum.nl

Bakkersoven

Rondom de bakkersoven van het Nederlands Bakkerij Museum kun je meekijken hoe het bakproces vroeger plaatsvond. De negentiende-eeuwse, traditionele takkenbosoven vormt het hart van de bakkerij in het museum.

5 jan. 11.30 - 14.30 uur. Nederlands Bakkerij Museum. www.bakkerijmuseum.nl

Verhalenverteller

In het verteltheater van Museum Boerhave wordt het avontuur over De droom van Kapitein Jan May verteld. Je gaat mee met de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan May. Hij ontdekt een ijskoud eiland met vreemde dieren en een grote vulkaan.

6 jan. Boerhave, www.museumboerhaave.nl

Werk in Uitvoering

Het Verzetsmuseum Amsterdam opent in oktober het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 6 januari kunnen kinderen er alvast gratis een kijkje nemen.

T/m 6 jan. Verzetsmuseum, Amsterdam. verzetsmuseum.org