Terugkijken: 56 UP - hoe het leven verandert tussen je zevende en 56ste

Kun je weten hoe het leven van een kind van zeven zal verlopen, als je weet in welke economische en sociale klasse deze opgroeit? In 1964 besloot Michael Apted voor het actualiteitenprogramma ‘World in Action’ de proef op de som te nemen.

Hij zocht een groep Britse kinderen uit alle lagen van de bevolking bijeen. Hij filmde hun dagelijks leven en hun dromen en verwachtingen voor de toekomst. Daaruit vloeide de documentaire ’7 Up’ voort en hierop maakte Apted elke zeven jaar een vervolg met alle deelnemers die daartoe bereid waren. Die kinderen van zeven jaar oud van toen zijn inmiddels 56 jaar. Dus kunnen we nu kijken hoe het met deelnemers gaat in ’56 Up’. In een drieluik wordt deze documentaire uitgezonden, waarvan het eerste deel hier is te bekijken.

‘Geef me een kind en ik toon je de man’

“Geef me een kind tot zijn zevende, en ik toon je de man” is een uitdrukking die aangeeft dat de persoonlijkheid en levensloop van mensen bij de geboorte vastligt, afhangend van de persoon en de klasse waarin deze opgroeit. Met zijn serie poogt Apted dit in de praktijk te toetsen.

Bijna alles blijkt vergankelijk in deze serie: relaties, uiterlijkheden, de kijk van de Britten op hun wereld. Maar de klassenverschillen die eveneens in beeld worden gebracht, blijken een rotsvaste factor in de levens van deze mensen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Annemarie Coevert