Te vol om te vluchten

Een auto vol met eten, personen en bezittingen: te vol om te vluchten. Een groep mannen probeerde gisteren weg te komen uit Damara, een stad in de Centraal Afrikaanse Republiek waar soldaten uit Tsjaad oprukkende rebellen proberen tegen te houden.

In de Centraal Afrikaanse Republiek, dat in het hart van Afrika ligt, woedt nu al een paar weken een hevige opstand. Rebellen hebben al zeker tien steden in het dunbevolkte noorden van het land ingenomen, waaronder Bambari, de derde grootste stad van het land, en het gebied rond Bria, dat rijk is aan diamanten en ijzererts. Duizenden mensen zijn het regenwoud in gevlucht. Twee weken geleden stuurde buurland Tsjaad, een bondgenoot van president Bozizé, zo’n 2.000 militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek om de rebellen tegen te houden.

De coalitie van rebellengroepen, die zich Seleka noemt, eist uitvoering van het vredesakkoord uit 2007. Bozizé pleegde in 2003 een gewapende staatsgreep en ontbond vervolgens het parlement en stelde de grondwet buiten werking.

Sindsdien oefent het regime van Bozizé buiten Bangui nauwelijks gezag uit en heeft het niets gedaan om de armoede, marginalisatie en de onveiligheid in het noorden te verbeteren. De Centraal Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, ondanks zijn grote rijkdom aan uranium, goud en diamanten. Zijn regime beging grove mensenrechtenschendingen om een eerdere opstand neer te slaan. Honderden burgers kwamen om, tienduizenden huizen werden verbrand en honderdduizenden raakten ontheemd.

Bozizé zegt nu te willen onderhandelen met de rebellen over een regering van nationale eenheid. Hij zegt echter niet te zullen onderhandelen over zijn aftreden. Hij wil zijn termijn, die in 2016 afloopt, voltooien. De rebellen willen juist van Bozizé af.