Slechte betaling personeel met een tijdelijk contract

Van alle Europese landen krijgen werknemers in Nederland het laagste salaris, zo blijkt uit onderzoek.

Amsterdam. Nederlanders met een tijdelijk contract krijgen verhoudingsgewijs slecht betaald. Bijna de helft (48 procent) van de werknemers met een tijdelijk contract verdient een laag salaris, afgezet tegen mensen in vaste dienst.

Daarmee scoort Nederland het slechtst van alle Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. Eurostat definieert ‘kleinverdieners’ als werknemers die minder dan tweederde van een modaal salaris verdienen – in Nederland is dat 10,20 euro per uur.

In Nederland zijn meer vrouwen (21,2 procent) dan mannen (15,2 procent) kleinverdiener met een tijdelijk contract. De grootste groep bestaat uit werknemers onder de dertig jaar.

In november opende FNV het ‘meldpunt kruimelcontracten’ omdat „steeds meer mensen te weinig werk hebben om van te kunnen leven”. Het meldpunt is bedoeld voor werknemers die zich uitgebuit voelen en hetzelfde werk hebben als een collega met een vast contract.

De vakbond stelt dat oproepcontracten, nulurencontracten en contracten met een minimumaantal uren werknemers te veel onzekerheid geven over hun werktijden en beloning. Volgens een woordvoerder heeft de bond inmiddels honderden meldingen ontvangen. „Het komt echt in alle sectoren voor; van bibliotheken en de thuiszorg tot banken en in het onderwijs.” NRC