Politiebond ACP klaar met supersnelrecht om te lage straffen

Jongeren voeren hun taakstraf, het opruimen van vuurwerkresten, uit voor een overtreding tijdens de afgelopen jaarwisseling. ANP / Bas Czerwinski

Politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft. Volgens de bond leidt het berechten van verdachten binnen drie dagen tot veel te lage straffen.

ACP-vicevoorzitter Wiep van der Pal is furieus, zo bleek vanavond in EenVandaag:

“Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven. En als ze dan horen dat er een taakstraf volgt zakt de moed ze in de schoenen.”

sitestat

De rechtbank in Den Haag legde gisteren in drie zaken lagere straffen op dan geëist. Het OM in Den Haag gaf vandaag al aan in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straffen.

Zes weken cel voor bijten agent

Bij de rechtbank in Den Haag dienden vandaag opnieuw zaken die te maken hebben met misdragingen tijdens de jaarwisseling. Een 23-jarige man die een fles naar een beveiliger gooide kreeg drie weken celstraf, conform de eis.

Een 22-jarige man die een agent beet kreeg zes weken cel terwijl acht weken was geëist en een 33-jarige Brit kreeg twee dagen cel voor een vechtpartij in een café. Tegen hem was een gevangenisstraf van vier dagen geëist.

Rechtbank Rotterdam wel mee met OM

De rechtbank in Rotterdam ging vandaag wel mee in de hogere strafeisen van het OM. Een 28-jarige man die bij een vuurwerkshow beveiligers met een mes bedreigde en agenten beledigde kreeg conform de eis tien weken cel. Een andere man moet zes weken de cel in wegens vernieling. In beide gevallen werd oud en nieuw als strafverzwarende omstandigheid gezien.

Bij de rechtbank Midden-Nederland werden vandaag drie supersnelrechtzaken behandeld. Twee mannen werden conform de eis van het OM veroordeeld tot celstraffen van vijf en tien dagen. Een man kreeg een werkstraf van dertig uur, wat lager was dan geëist. Een zaak werd aangehouden.

    • Jules Seegers