Politie India censureert project Staal

None

De politie van de Zuid-Indiase stad Kochi heeft gisteren delen van de installatie New World Summit van de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal met zwarte en grijze verf onzichtbaar gemaakt, omdat Staal symbolen van in India verboden, als terroristisch beschouwde organisaties liet zien. Eerder had de politie in Indiase kranten laten weten maatregelen te overwegen tegen een in maart door Staal te organiseren symposium van ‘verzetsorganisaties’ in Kochi, en ook strafvervolging van de Nederlandse kunstenaar niet uit te sluiten.

Jonas Staal (31), die zich op dit moment in Nederland bevindt, ziet geen grond voor zulke stappen. „Wij vertegenwoordigen zelf geen van de uitgenodigde organisaties”, zegt hij. Hij is niet van plan aan te dringen op het ongedaan maken van de politiecensuur op sommige van de panelen: „Juist de zichtbare hand van de staat maakt iets van het krachtenveld duidelijk waarin de New World Summit zich probeert te positioneren.”

De van hogerhand overgeschilderde panelen maken deel uit van de vorige maand geopende Kunst-biënnale van Kochi, de eerste, op de Biënnale van Venetië geënte, manifestatie van deze aard in India. De installatie hoort bij New World Summit, een langer lopend kunstproject van Staal dat eerder afleveringen in Berlijn en Leiden kende. Doel is om, in het kader van een radicale democratieopvatting, een stem te geven aan organisaties die ergens ter wereld op een terreurlijst staan en die zo van het publieke debat worden uitgesloten.

In Kochi wil Staal in het kader van zijn New World Summit een conferentie organiseren onder de titel De geschiedenis volgens verzetsorganisaties. Daaraan zouden in India verboden of omstreden organisaties als de Talibaan, United Liberation Front of Assam, LTTE en National Socialist Council of Nagaland moeten meedoen.

    • Raymond van den Boogaard