‘Ploegleiding Rabobank voerde doping al eerder dan 1999 in’

Januari 1997: Rabo presenteert de ploeg voor dat jaar met rechts de dan zojuist aangetrokken Oostenrijker Peter Luttenberger en in het midden Patrick Jonker. Beide renners worden door de NOS-bron genoemd. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De NOS is er in geslaagd opnieuw een voormalig wielrenner van de Rabobankploeg te laten praten over het dopingprogramma binnen de ploeg. Opvallend is dat het gebruik eerder in de jaren 90 begon dan tot nu toe werd gezegd en dat Michael Boogerd weer genoemd wordt. Een eerste renner, die twee weken geleden begon te praten, sprak van een gezamenlijk besluit in 1999 om over te gaan tot dopinggebruik.

De omroep spreekt van een “nieuwe getuige” die vertelt over een paniekerige Boogerd. De Raborenner moest “in de jaren 90” eens door de inmiddels zeer omstreden ploegarts Geert Leinders gerustgesteld worden over zijn lage hematocrietwaarde van 37. De toegestane waarde was toen vijftig, hoger duidde op dopinggebruik.

Weer Boogerd, maar vooral wéér Leinders

Leinders werd in NRC Handelsblad onlangs ontmaskerd als de spil in het dopingprogramma van de Rabobankploeg. Dit werd daarna ontkend door Boogerd en oud-Raborenner Addy Engels, die zegt dat er geen programma voor de hele ploeg was, maar wel voor de toprenners.

De nieuwe bron van de NOS zegt dat ook ploegleider Theo de Rooij met de arts inpraatte op Boogerd. De Rooij ontkent nog altijd op de hoogte te zijn geweest van doping binnen de Nederlandse equipe.

Leinders zou destijds in een eerste ontmoeting met de uit de school klappende oud-renner diens persoonlijke dopingtraject hebben besproken:

“De eerste keer dat ik bij Geert Leinders kwam, vertelde hij me dat ik in twee jaar tijd naturel naar een hoog niveau zou worden gebracht. Daarna zouden we gaan pieken. Toen ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, antwoordde Leinders: ‘daar kom ik nog wel op terug’.”

Bloedcentrifuges

De voormalig wielrenner spreekt verder over gebruik van bloedcentrifuges, door onder meer kamergenoot Peter Luttenberger, tijdens trainingen en wedstrijden. Daarmee konden de renners zelf hun bloed controleren op hoe dicht ze tegen de toegestane waarden aan zaten en daarop mogelijk hun doses doping afstemden.

Rabobank maakte eind oktober, na de onthullingen uit het USADA-rapport, bekend zich terug te trekken uit de wielersport. De ploeg is inmiddels omgedoopt tot Team Blanco Pro Cycling.

    • Jules Seegers