Onrust in Venezuela over ziekte van Chávez

De oppositie in Venezuela wil dat de regering „de hele waarheid” vertelt over de gezondheid van president Hugo Chávez, die in een ziekenhuis in Cuba ligt na een kankeroperatie drie weken geleden. Volgens de oppositie verhullen de sporadische officiële verklaringen over de toestand van de president meer dan ze verduidelijken.

De geruchten nemen toe dat Chávez in levensgevaar is en niet aanwezig kan zijn bij zijn inauguratie volgende week donderdag voor een derde presidentstermijn. Volgens de grondwet moeten er dan nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Partijgenoten van Chávez in het parlement hebben al gezegd dat ze dat zullen tegenhouden.

Maandag werd bekendgemaakt dat Chávez „nieuwe complicaties” heeft als gevolg van de longinfectie die hij opliep na zijn kankeroperatie. Vice-president Nicolas Maduro zei op nieuwjaarsdag na een ziekenbezoek in Havana dat de toestand van president Chávez „complex en delicaat” is. Maar, verzekerde hij het Venezolaanse volk, de president had zijn hand vastgehouden met „enorme kracht” en gesproken over de politiek en economie van Venezuela.

Oppositieleden zeiden gisteren dat de regering zich onverantwoord gedraagt door te doen alsof Chávez nog steeds zijn taken uitvoert.

De berichten over de ziekte van Chávez waren vanaf het begin onbetrouwbaar. In juni 2011 onthulde de president dat hij in Cuba was geopereerd aan een abces. Pas later werd bekend dat het ging om een kwaadaardige tumor. Drie maanden voor de verkiezingen van afgelopen oktober zei Chávez dat hij genezen was, maar vlak na zijn overwinning werd hij opnieuw opgenomen in voor een kankerbehandeling in Cuba.

De woorden van de Boliviaanse president Evo Morales zijn mogelijk het meest veelzeggend. Hij noemde gisteren de toestand van zijn goede vriend Chávez „zeer zorgwekkend”. „Hopelijk zullen onze gebeden en rituelen resultaat hebben en het leven reden van onze broeder Chávez.”