Obama tekent belastingwet en maakt begrotingsdeal definitief

Vicepresident Biden en president Obama. Foto AFP / Mandel Ngan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond, lokale tijd, de wet getekend waarmee de ‘fiscal cliff’ definitief is afgewend door de belastingen voor de hoogste inkomens te verhogen.

Dit betekent dat gezinnen die meer dan 450.000 dollar per jaar verdienen meer belasting gaan betalen. De middeninkomens worden zo ontzien. De president tekende tijdens zijn vakantie op Hawaï met een autopen, waarmee een kopie van de handtekening op afstand kan worden gemaakt, aldus persbureau AP.

Het begrotingsakkoord is dinsdag gesloten tussen de Republikeinen en Democraten nadat het werd goedgekeurd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Met 257 tegen 167 stemde het door Republikeinen gedomineerde Huis voor het akkoord waarmee is voorkomen dat een pakket aan bezuinigingsmaatregelen in de loop van dit jaar de economie in een nieuwe recessie stort. Veel Republikeinen hadden bedenkingen bij het voorstel omdat er te weinig bezuinigingen in zouden zitten en omdat het vooral rijke Amerikanen onevenredig zou treffen.

Twee maanden uitstel voor maatregelen

Nu het voorstel door het hele Congres is aangenomen, komt er twee maanden uitstel voor de bezuinigingen en belastingverhogingen die gisteren in principe in werking traden toen de deadline van 1 januari verstreek. Het akkoord werd bereikt een paar uur na die deadline.

De verklaring die de president gisteren gaf, nadat de deal was gesloten:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S4YPWau43MA

Nieuwe onderhandelingen over schuldenplafond

Over een paar maanden moeten de Republikeinen en Democraten weer om de tafel om opnieuw te onderhandelen over de jaarlijkse verhoging van het schuldenplafond. Het Witte Huis geeft traditiegetrouw teveel geld uit, maar daarvoor moet het Congres iedere keer toestemming voor geven. Omdat het Congres het de vorige keer niet eens kon worden over de voorwaarden rondom het schuldenplafond werd door een speciale commissie destijds de ‘fiscal cliff’ bedacht om de partijen onder druk te zetten tot een oplossing te komen.

    • Annemarie Coevert